Vangst neppillen op Zaventem

De douane nam vorige week op Brussels Airport drie zendingen met nagemaakte medicijnen in beslag. In totaal ging het om 2,134 miljoen nagemaakte pillen. De nagemaakte medicijnen, die uit India kwamen, waren bestemd voor een land in West-Afrika.
Het gaat om de grootste inbeslagname ooit in Europa, zo werd gisteren bevestigd door Lieven Muylaert, directeur communicatie bij de administratie Douane en Accijnzen.

De 2.134.000 pillen zaten verpakt in medicijnstrips en waren verstopt in grote balen. Het gaat om pijnstillers van het merk Tramal van het farmaceutische bedrijf Grunenthal, en om Fansidar, antimalariatabletten van de tweede generatie, die geproduceerd worden onder de licentie van Roche. Het grootste deel van de inbeslaggenomen pillen waren Fansidar-pillen. 'Dankzij deze inbeslagname zijn er levens gered', zegt Muylaert.

De aandacht van de douaniers werd getrokken door de wijze waarop de medicijnen verpakt waren, en door schrijffouten in de namen op de verpakking.

De namaakmedicijnen waren verzonden door een bedrijf in Mumbai in India en waren op weg naar Casablanca (Marokko) om van daar verder verzonden te worden naar hun eindbestemming, twee bedrijven in het West-Afrikaanse land Togo.

Aangezien er zeer veel pillen in beslag zijn genomen, waren de medicijnen waarschijnlijk bestemd om verdeeld te worden over verschillende landen in de regio.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn nagemaakte medicijnen goed voor tien procent van de farmaceutische markt wereldwijd.
03 okt 2008 09u25
zie ook rubriek