Vis beschermt tegen eczeem

De introductie van vis in het dieet vóór de leeftijd van negen maanden biedt bescherming tegen later eczeem. Ook een vogel in huis lijkt zijn voordeel te hebben. Opmerkelijk: kinderen met eczeem lopen een tweemaal hogere kans om op latere leeftijd astma te ontwikkelen. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
De prevalentie van eczeem neemt toe in Westerse landen en het ligt voor de hand dat omgevingsfactoren daar voor iets tussen zitten. Meer bepaald naar de introductie van vast voedsel ging al heel wat aandacht.

Eerder onderzoek had al gewezen op de gunstige invloed van vis tijdens het eerste levensjaar om het latere optreden van eczeem tegen te gaan. Maar tot nu toe ontbrak het aan prospectieve cohortstudies om dit gegeven te bevestigen. Bernt Alm et al. (Universiteit van Göteborg, Zweden) vullen die leemte op. Ze selecteerden willekeurig 8.176 pasgeborenen, de helft van de West-Zweedse geboortecohort van 2003. De ouders vulden op zes en twaalf maanden een vragenlijst in over de aanwezigheid van eczeem en over mogelijke oorzakelijke factoren. Uiteindelijk beschikten de vorsers voor 4.921 kinderen over volledige gegevens, schrijft de huisarts.

Het aantal kinderen met eczeem bleek niet te onderschatten: 13,9% van de kinderen in de cohort had er last van op de leeftijd van zes maanden en dat cijfer liep op tot 20,9% op de leeftijd van twaalf maanden. Familiale antecedenten waren een belangrijke onafhankelijke risicofactor. Eczeem bij een broer of zus verhoogde het relatieve risico met 87%, eczeem bij de moeder deed het risico voor het kind met 40% toenemen. Het optreden van koemelkallergie bij het kind verdrievoudigde de kans op eczeem, aldus de huisarts

Bij een aantal gebruikelijke verdachten konden de vorsers geen schuld vinden: de aanwezigheid van een kat of een hond in huis, roken door de ouders, of de leeftijd waarop eieren of melk geïntroduceerd werden. Er was ook geen invloed te vinden van borstvoeding gedurende een korte periode.

Twee factoren boden wél bescherming. Dat was in de eerste plaats de introductie van vis in het dieet vóór de leeftijd van negen maanden en verder ook de aanwezigheid van een vogel in huis.

Verband tussen eczeem en astma


Inmiddels werd op het 17de congres van de Europese academie voor dermatologie in Parijs een opmerkelijke studie gepresenteerd waarin het verband werd aangetoond tussen eczeem en astma op latere leeftijd. De Huisarts was er bij.

Een populatie werd samengesteld uit 8.583 kinderen van zeven jaar, onder wie er 10% eczeem had. Veertig jaar lang (!) hebben de deelnemers, hun ouders en artsen om de tien jaar uitgebreide vragenlijsten ingevuld over de respiratoire status van de populatie. De resultaten wijzen uit dat kinderen met eczeem een tweemaal hogere kans hebben om astma te ontwikkelen tijdens de preadolescentie, de adolescentie of de volwassen leeftijd. In het laatste geval is het niet alleen astma, maar ook het gelijktijdige bestaan van allergische rinitis dat het risico significant opdrijft.
09 okt 2008 09u53