Acne qua psychosociale weerslag vergelijkbaar met diabetes

Acne is geen levensbedreigende aandoening maar treedt wel hoofdzakelijk op in een gevoelige levensfase. Ze verandert het uiterlijk van de adolescent die zich al vaak slecht in zijn vel voelt. Onderzoek bij adolescenten gepresenteerd op een dermatologiecongres in Parijs toont aan dat acne psychosociaal en emotioneel zwaardere problemen veroorzaakt dan systemische aandoeningen zoals astma, diabetes, rugpijn, epilepsie en artritis.
acne maakt geen dodelijke slachtoffers, maar veroorzaakt meer leed dan sommige andere ziekten die als ernstig worden bestempeld. Dat blijkt uit talrijke studies die de afgelopen tien jaar werden uitgevoerd. Mallon et al. hebben aan een honderdtal adolescenten gevalideerde vragenlijsten voorgelegd die speciaal waren ontworpen voor het beoordelen van de levenskwaliteit bij acne en andere dermatologische aandoeningen. Ze vergeleken de resultaten met wat ze vonden bij jongeren van dezelfde leeftijd met systemische aandoeningen. Ze stelden vast dat acne zwaardere psychologische, emotionele en sociale problemen veroorzaakt dan astma, diabetes, rugpijn, epilepsie en artritis, aldus de huisarts.

Een onderzoek uit 2006 leidde al tot de conclusie dat kinderen van 5 tot 16 jaar met diverse chronische aandoeningen het vooral lastig hebben met huidziekten. In het klassement komt acne op de derde plaats, na atopisch eczeem en psoriasis.

De belangrijkste gevolgen van acne op het sociale, familiale en gevoelsmatige functioneren van een tiener zijn zenuwachtigheid, agressiviteit, woedeaanvallen, gevoelens van inferioriteit of onzekerheid en sociale terugtrekking. Acne tast de scores voor de levenskwaliteit op dezelfde manier aan bij jongens en meisjes. Alleen de ernstige vorm, met aantasting van de rug, de romp of de dijen, maakt meer indruk op de meisjes, aldus de huisarts.
09 okt 2008 09u55
zie ook rubriek