VUB peilt naar graad van ontreddering bij kankerpatiënten

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een nieuw instrument ontwikkeld om te peilen naar de graad van ontreddering (distress) bij kankerpatiënten. Deze wordt volgens de wetenschappers nog te vaak onderschat door de artsen. Gemiddeld vertoont 35 procent van de kankerpatiënten duidelijke tekenen van zware ontreddering: een combinatie van pijn, verdriet, angst en andere emotionele en cognitieve factoren.
Ernstige gevolgen
Vaak wordt deze ontreddering niet of onvoldoende herkend door de oncologen omdat hun diensten onderbemand zijn en omdat de patiënten er doorgaans niet mee te koop lopen. Nochtans kan het onderschatten van die ontreddering ernstige gevolgen hebben, zoals het minder goed volgen van de therapie, een verlengd ziekenhuisverblijf, een verminderde levenskwaliteit en zelfs een verkleining van de overlevingskansen.

Werkelijke niveau
Daarom hebben Sabien Bauwens, Catherine Baillon, professor Wim Distelmans en professor Peter Theuns van de VUB een nieuw onderzoeksinstrument ontwikkeld om te peilen naar het werkelijke niveau van ontreddering bij de patiënt. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het blad Psycho-Oncology.

Vragenlijst
De nieuwe test heeft de vorm van een vragenlijst die op enkele minuten kan ingevuld worden. De 'Distress Barometer' werd met succes uitgetest op 538 ambulante kankerpatiënten in het UZ Brussel en krijgt navolging in verschillende andere grote Vlaamse ziekenhuizen.
09 okt 2008 09u55
Bron: De Morgen
zie ook rubriek