De plantaardige stoffen luteïne en zeaxanthine hebben een mogelijk beschermend effect op leeftijdsgebonden macula degeneratie. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en de Limburgse bedrijven Newtricious en Globus ei werken samen aan een oplossing om deze ziekte tegen te gaan en wellicht te voorkomen door het gebruik van op natuurlijke wijze verrijkte eieren. Eerste resultaten laten zien dat met luteïne verrijkte eieren de luteïne spiegel in het bloed verhogen, en dat met zeaxanthine verrijkte eieren de zeaxanthine spiegel in het bloed verhogen.
Newtricious heeft bovendien de Food Valley Award 2008 gewonnen, zo werd eerder bekend gemaakt aan het einde van de Food Valley Conferentie in Ede
Macula degeneratie is een ernstige oogafwijking waartegen nog steeds geen behandeling mogelijk is. De twee carotenoïden worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar dienen via de voeding te worden opgenomen. “Eieren zijn een belangrijke bron van luteïne en zeaxanthine”, legt Jos Nelissen, eigenaar/directeur van Newtricious uit. Van oudsher wordt luteïne aan het voer van legpluimvee toegevoegd ter intensivering van de gele kleur van de dooier. “Het voordeel van eieren is dat de opname van luteïne en zeaxanthine optimaal verloopt aangezien het pigment al gebonden is aan de vetten in het ei, waardoor het efficiënt door de darm wordt opgenomen.”
Newtricious heeft onderzocht hoe door middel van verrijkte diervoeders, eieren geproduceerd kunnen worden met een verhoogd gehalte van luteïne en met een verhoogd gehalte van zeaxanthine. Het effect van een dagelijkse inname van deze twee soorten eieren is gedurende drie maanden gemeten bij gezonde vrijwilligers bij de oogheelkunde-kliniek van het Maastricht UMC+. Dit is vergeleken met een dagelijkse inname van gewone eieren en een controle groep, die het voedingspatroon niet veranderde. In alle vier de groepen zaten 20 vrijwilligers, willekeurig verdeeld over mannen en vrouwen.
Het met luteïne verrijkte ei verhoogde de luteïne-spiegel in het bloed en het met zeaxanthine verrijkte ei verhoogde de zeaxanthine spiegel in het bloed. Bij de mensen die hun voedingspatroon niet veranderden en de mensen die gangbare eieren aten, was geen verhoging van het luteïne en zeaxanthine gehalte in het bloed te constateren.
Oogheelkunde
“We hebben ook de hoeveelheid macula-pigment gemeten in het oog”, licht dr. Tos Berendschot, onderzoeker van de Maastrichtse oogheelkunde-kliniek van het Maastricht UMC+ toe. Dit pigment, dat de gele vlek in het netvlies van zijn kleur voorziet, is volledig opgebouwd uit deze beide carotenoïden luteïne en zeaxanthine. Het macula-pigment speelt een rol bij het tegengaan van netvliesschade die wordt veroorzaakt door invallend licht. Bovendien is het in staat om vrije radicalen weg te vangen. Dit is van belang omdat er door de intensieve doorbloeding hoge lokale concentraties zuurstof voorkomen. “Een voldoende hoeveelheid van dit macula-pigment zou daarom wellicht het mechanisme kunnen zijn voor de gevonden positieve effecten van luteïne en zeaxanthine. Het is aangetoond dat de hoeveelheid macula pigment bij de mens kan toenemen door een sterk verhoogde inname van luteïne en/of zeaxanthine. In deze pilot-studie vonden we sterke aanwijzingen dat de hoeveelheid luteïne in het oog toeneemt in de groep die luteïne-eieren at.”
In de komende tijd willen de Maastrichtse onderzoekers proefpersonen gedurende langere tijd vervolgen, om dit effect duidelijk aan te kunnen tonen.
Om de risico’s van het nuttigen van een ei per dag op hart- en vaatziekten te kunnen inschatten zijn meerdere risicofactoren gemeten. Berendschot: “Wij vonden geen verschillen in deze factoren tussen de proefpersonen die een ei per dag aten en de controle groep. Omdat eieren cholesterol bevatten, is ook de hoeveelheid cholesterol in het bloed gemeten. Bij vrouwen vonden wij een lichte toename in de proefpersonen die eieren aten. Bij mannen vonden we geen effect. Daar staat tegenover dat de verandering in cholesterol-verhoudingen gunstiger was bij de proefpersonen die een ei per dag namen, vergeleken met de controle groep.”