Griepvaccin kosteloos voor rusthuisbewoners vanaf winter 2009-2010

Het Vlaams Griepplatform lanceerde in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, de Vlaamse griepvaccinatiecampagne voor de winter 2008-2009. Onder het motto 'Blijf uit de greep van griep' spoort de campagne mensen uit bepaalde risicogroepen aan zich te laten vaccineren. De campagne richt zich in het bijzonder tot personen jonger dan 65 jaar met diabetes en tot alle 65-plussers, zelfs als ze zich gezond en fit voelen.
Minister Vanackere kondigde bij de lancering van de griepvaccinatiecampagne aan dat hij in 2009 de middelen wil voorzien om de ongeveer 65.000 residenten in Vlaamse woon- en zorgcentra (rustoorden en rvt) een kosteloos griepvaccin aan te bieden op een beter georganiseerde en minder omslachtige manier. Er wordt voor deze groep gekozen omwille van het dubbel verhoogde risico: de hoge leeftijd en de hogere kans op besmetting in een instelling. Op termijn streeft minister Vanackere naar een bevolkingsaanpak waarbij ook nog aan andere doelgroepen (bijvoorbeeld chronisch zieken) een griepvaccin wordt aangeboden. Over de mogelijkheden en haalbaarheid van een dergelijk systeem lopen momenteel gesprekken met de federale minister van Volksgezondheid en de Gemeenschappen.

Het Vlaams Griepplatform voert sinds 2004 jaarlijks een uniforme Vlaamse griepvaccinatiecampagne met de formele goedkeuring van de Vlaamse Vaccinatiekoepel en de steun van de Vlaamse overheid.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep kan een epidemie veroorzaken waarbij soms meer dan de helft van de bevolking getroffen wordt. Bij bepaalde personen, zoals ouderen en personen met diabetes, kan griep ernstige verwikkelingen veroorzaken, soms met de dood tot gevolg. Vandaag laten 6 op de 10 ouderen zich vaccineren tegen seizoensgriep. Bij mensen jonger dan 65 jaar met diabetes krijgt amper één derde jaarlijks een griepvaccin. Vaccinatie biedt de beste bescherming. Andere medicatie kan enkel de duur en de symptomen van de ziekte verlichten.
09 okt 2008 11u50
meer over
zie ook rubriek