Nieuwe pijnstiller "achtmaal zo doeltreffend als morfine"

Uit de Verenigde Staten komt goed nieuws voor mensen die kampen met erge pijn, zo schrijft de Sunday Telegraph. Er is namelijk een nieuwe behandeling ontwikkeld die acht keer zo doeltereffend is als het middel waarmee zware pijn tot dusver wordt bestreden: morfine.
Het gaat om een injectie die de pijn drie dagen lang onderdrukt, dat is veertien keer langer dan morfine, en dat doet door de chemische reactie in het lichaam te neutraliseren die maakt dat de hersenen pijn voelen. Onderzoekers aan de medische faculteit van de Amerikaanse Universiteit van North Carolina zijn erin geslaagd om die "pijn proteïne" in zenuwcellen te identificeren en om te vormen van een bron van pijn tot een onderdrukker van pijn.

Volgens Mark Zylka, de assistent-professor in cel- en moleculaire fysiologie die het onderzoek aan die universiteit leidde, "heeft dit eiwit het potentieel om pijnbestrijding revolutionair te veranderen. Wij waren zelf stomverbaasd toen we ontdekten hoe groot de uitwerking van één simpele inspuiting was bij proefdieren. En zeker toen bleek dat dit beter werkt dan de veelgebruikte morfine".

Bij het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Neuron, werd het proteïne PAP ingespoten in de ruggengraat van muizen die erg veel pijn hadden. Die pijn werd daardoor zeker zo doeltreffend bestreden als door morfine, en dat vele malen langer. Want een dosis morfine houdt de pijn vijf uur in bedwang, terwijl de injectie tot drie dagen lang hielp.

als iemand pijn heeft, komt in de zenuwcellen adeniosine triphosfaat (ATP) vrij, een stof die op zichzelf pijn veroorzaakt. PAP maakt daarvan ademosine, en daardoor wordt pijn juist onderdrukt. Volgens Zylka "is het goed mogelijk dat PAP als pijnstiller wordt ingespoten bij mensen, maar wij zouden graag willen dat we het ook in de vorm van een pil kunnen aanbieden".
13 okt 2008 09u08
Bron: De Morgen
zie ook rubriek