Hiv-virus in China ongevoelig voor medicijnen

Chinezen met hiv hebben steeds vaker niets aan hun medicijnen, omdat het virus resistent is geworden tegen de geneesmiddelen. Op de Chinese markt zijn slechts zeven hiv-remmende cocktails beschikbaar, terwijl er wereldwijd meer dan twintig in omloop zijn.

Dat zegt Chen Zhiwei, de directeur van het aidsinstituut in Hong Kong. Onderzoekers bekijken of het resistente virus zich ook verspreidt. als dat zo is, kunnen patiënten die met deze vorm van hiv besmet raken niet meer worden behandeld met medicijnen die in China beschikbaar zijn.

Volgens Zhiwei is de kans op verspreiding van het resistente virus groot, omdat patiënten in China lang niet altijd adequaat worden behandeld. In China is volgens hem een gebrek aan artsen en zorg op het platteland. Bovendien zijn de mensen onwetend, waardoor de kans op resistentie hoog is. Het virus kan ook ongevoelig worden voor medicijnen omdat patiënten de pillen niet volgens de regels slikken.

‘We moeten een manier vinden om de ziekte een halt toe te roepen, anders wordt het in China net als in Zuid-Afrika’, aldus Zhiwei. In Zuid-Afrika woont het grootste deel van alle hiv-patiënten ter wereld. In China leven zeker 700.000 mensen met hiv.
13 okt 2008 09u08
zie ook rubriek