Volksgezondheid waarschuwt voor hooggedoseerde ecstasy

Verschillende analyses van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, wijzen op gevaarlijk hoge concentraties van het werkzame product MDMA in inbeslaggenomen ecstasy tabletten. Gebruikers kunnen hierdoor een te hoge dosis binnenkrijgen met ernstige risico’s voor hun gezondheid tot gevolg.
Dr. M. Roelands: “Of het om een zorgwekkende ontwikkeling gaat of om een tijdelijk fenomeen is nog niet duidelijk, maar we ontvangen steeds vaker berichten over ecstasy tabletten die bijzonder hoog gedoseerd zijn. Dit gebeurde ook in de voorbije maanden. We hebben het dan over 120 à 147 mg MDMA (MDMA-base) per pil. Eén pil is daarmee 2 tot 3 keer zo sterk als de een gebruikelijke XTC-tablet. De kans op het nemen van een te grote dosis neemt hierdoor sterk toe, zeker bij onervaren gebruikers.”

Daar komt bij dat een hogere dosis MDMA meer schade teweegbrengt aan de hersenen. Hoog gedoseerde tabletten zijn dus niet alleen gevaarlijker door hun acute effecten, maar ook door hun effect op lange termijn. Een overdosis ecstasy (MDMA) kan leiden tot een gevaarlijk verhoogde lichaamstemperatuur (+40°), hartritmestoornissen, sterke bloeddrukstijging, stuiptrekkingen en verwardheid.

De kleur, het logo en andere uiterlijke kenmerken van de tabletten veranderen regelmatig, men weet dan ook nooit met zekerheid hoeveel werkzame stof de tablet die men koopt bevat en wat de effecten zullen zijn.

Dr. M. Roelands: “Ook duikt soms ecstasy op onder de vorm van kristalletjes. Deze harde brokjes bestaan bijna uit zuivere MDMA (95 à 98%). Het juist doseren van deze kristallen is voor de gebruiker ook moeilijk omdat ze verschillen in grootte. Hierdoor zijn de effecten onvoorspelbaar.”

Meer info

Voor meer info over veilig en gezond uitgaan verwijzen we naar www.druglijn.be en www.partywise.be en www.myspace.com/partywisefriends

In Brussel bestaat het “Quality nights” netwerk van uitgaansgelegenheden die zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van oa. druggebruik en die jongeren een aangepast kader bieden : www.qualitynights.be
13 okt 2008 09u26
meer over
zie ook rubriek