Strattera veroorzaakt zelfmoordgedachte

Het ADHD-geneesmiddel Strattera, dat sinds 2006 in ons land op de markt is, ligt onder vuur. In Nederland moet het geneesmiddelenagentschap een onderzoeksrapport naar de nevenverschijnselen openbaar maken van de rechter. Ondertussen is ook Europa een nieuw onderzoek gestart naar de suïcidale neigingen die het mogelijk kan uitlokken. Dat berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag.
Op dit moment slikken ongeveer 1.000 kinderen in ons land Strattera. De pil wordt gebruikt als alternatief voor de klassieke adhd-medicijnen rilatine en Concerta, onder meer omdat het geen amfetamine bevat en dus niet verslavend is. Eind 2005 moest producent Eli Lilly de bijsluiter aanpassen omdat uit nieuwe Amerikaanse studies bleek dat één op de 227 kinderen suïcidale gedachten kreeg. Eén kind deed een zelfdodingspoging.

Sinds Strattera in oktober 2006 op de Belgische markt kwam, heeft het Federaal Geneesmiddelenagentschap (fagg) 17 meldingen van ongewenste effecten ontvangen. "Niet abnormaal veel", aldus Ann Eeckhout, woordvoerster van het fagg. "Tussen de meldingen zaten er vier over zelfdodingsneigingen en twee over agressief gedrag."

Kinderpsychiater Dirk van West maant aan tot voorzichtigheid. "Wie de pil voorschrijft, moet extra waakzaam zijn voor de neveneffecten." Toch mogen we de zaak ook niet te zwart-wit voorstellen, vindt hij. "Sommige kids kunnen ook al suïcidaal zijn voor ze het middel nemen. Het zou dus onjuist zijn om problemen volledig aan het medicijn te wijden. Onderzoek moet meer duidelijkheid brengen."
13 okt 2008 10u18
zie ook rubriek