Eerste I²C-zorginnovatieprijs

De InfuusWandelStok van het Sint-Augustinisziekenhuis in Wilrijk, de verhoogde tuinierbakken van woonzorgcentrum De Vijvers in Gent en het huiselijk ingerichte onthaalatrium van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen zijn vrijdag 10 oktober uitgeroepen tot de winnaars van de I²C-wedstrijd, de eerste innovatiewedstrijd voor de zorgsector. D prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van minister Patricia Ceysens op de beurs HealthCare in Brussels Expo.
De I²C-wedstrijd is een initiatief van beursorganisator Probis met als doel innovatie in de zorgsector aan te scherpen en te stimuleren. Iedereen kreeg de kans om een innovatief idee in te dienen dat het comfort, de leefbaarheid en de duurzaamheid van de zorginstelling ten goede komt en op die manier een meerwaarde betekent voor bewoners, patiënten, bezoekers en personeel. Dat leverde 22 kwalitatieve inzendingen op, zowel van verplegend personeel, als van directieleden, architecten, ingenieurs en ontwerpers.

Huiselijkheid
Hoewel de variatie onder de inzendingen groot was, vielen toch enkele constanten op. Zo waren er heel wat inzendingen die elk op hun manier meer huiselijkheid in een zorginstelling wilden brengen om zo de woonkwaliteit van patiënten en bewoners op een hoger niveau te tillen. Daarnaast ook heel wat technische hulpmiddelen die op even eenvoudige als efficiënte wijze het comfort en de mobiliteit van de patiënten of bewoners verhogen.

Verhoogde tuinierbakken
Drie afzonderlijke jury’s hebben uit die inzendingen elk hun eigen winnaar naar voren geschoven. De publieksprijs, uitgereikt door Vlaams minister van Innovatie Patricia Ceysens, ging naar de tuinierbakken op hoogte van het Woonzorgcentrum De Vijvers in Gent, gevolgd door het draaibaar toilet van ingenieur André Callaert. Dankzij de verhoogde tuinierbakken kunnen de bejaarde bewoners die vaak hun eigen tuintje hebben moeten achterlaten in een comfortabele positie, toch nog het plezier van het tuineieren beleven, hetgeen zeker voor dementerende bejaarden een zeer stimulerende activiteit is.

InfuusWandelStok
Pascal Cools van Flanders District of Creativity reikte de prijs van de vakjury uit aan Bert Pels van het Sint-Augustinusziekenhuis van Wilrijk voor de InfuusWandelStok, een even eenvoudige als nuttige uitvinding waarmee patiënten veiliger en gemakkelijker kunnen wandelen met een infuusstandaard. De wandelstok vergroot de afstand tussen de patiënt en de staander en verhoogt zo de mobiliteit en de veiligheid van de patiënt.
De vakjury selecteerde ook het meest plezante en ludieke idee. Die prijs ging net als de publieksprijs naar woonzorgcentrum De Vijvers in Gent voor hun creatieve kippenhok. De vakjury was trouwens gecharmeerd door de innovatieve dynamiek van dit centrum dat maar liefst drie degelijke, originele innovaties inzond.

Huiselijk onthaalatrium
Ten slotte was er nog de prijs van de persjury die werd uitgereikt door Bart Denys van het vakblad Projecto. De vakjournalisten, gespecialiseerd in de zorgsector en facility management, schoven het huiselijk ingerichte onthaalatrium van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen naar voren als winnaar. Het atrium breekt volledig met het klassieke ziekenhuis en ademt de sfeer uit van een gezellige en kindvriendelijke huiskamer. Kinderen kunnen er naar hartelust ravotten op het kunstgras en kunnen er echt schommelen.

Probis en mede-organisator Palindroom kijken terug op een geslaagde eerste editie van de I²C-wedstrijd en zijn vastbesloten het evenement uit te bouwen tot een klassieker in zijn sector om zo de innovatieve ideeën in de sector de aandacht te geven die ze verdienen.
Interessante links:
13 okt 2008 11u18