Genen ontdekt die kaalheid bij mannen voorspellen

Onderzoekers hebben twee nieuwe variaties van genen ontdekt die op jonge leeftijd kaalheid bij mannen kunnen veroorzaken. Het kaalheidsgen wordt, behalve van moederskant, ook gerfd via de vader. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, dat in het tijdschrift Nature Genetics is verschenen. Het dna van vijfduizend vrijwilligers werd onderzocht. Zowel kalende mannen als mannen met haar werkten aan het onderzoek mee.
moeder
Voorheen was er alleen een kaalheidsgen bekend dat via de moeder wordt gerfd.

De onderzoekers ontdekten nu twee genvariaties op chromosoom 20 die ook door de vader worden doorgegeven.

En op de zeven mannen heeft de twee genvariaties n het al eerder bekende gen, en heeft daardoor een bijzonder grote kans om voor zijn vijftigste kaal te worden.

Voorkomen
De resultaten van het onderzoek zijn volgens de wetenschappers een aanknopingspunt voor de medische en farmaceutische wereld om te werken aan een behandeling voor vroege kaalheid.

Wetenschapper Tim Spector, van Kings College London, zegt dat het goed te voorspellen is of mannen voor hun vijftigste kaal worden.

Maar er zijn waarschijnlijk niet veel mensen die dat willen weten aangezien er toch geen preventieve geneesmiddelen zijn.

Verder onderzoek richt zich op de werking van de genen. Zo zouden we mogelijkheden kunnen ontdekken voor gentherapie om kaalheid te voorkomen, aldus Spector.

Daarnaast hoopt de onderzoeker dat de geneesmiddelenindustrie aan de slag gaat om gels en crmes te ontwikkelen.
14 okt 2008 09u17
Bron: Elsevier