De anti-aginggeneeskunde is in volle ontwikkeling

De ene mens ziet er op zijn zestigste nauwelijks vijfenveertig uit, terwijl de andere zijn ware leeftijd niet kan verbergen. Heeft de eerste het elixir van de eeuwige jeugd ontdekt? Heeft de natuur hem of haar bevoordeeld? Of zijn er andere mogelijkheden om lang gezond en vitaal te blijven? We vroegen het aan 'anti-agingdeskundige' dr. Patrick Truong.
De anti-aginggeneeskunde is een domein in volle ontwikkeling", legt dokter Truong uit. "Ze streeft niet tot elke prijs jeugdigheid na, maar wil de mensen begeleiden bij hun streven om hun vitaliteit en levenskwaliteit tot op hoge leeftijd te behouden. De genetische aanleg speelt ongetwijfeld een rol bij het verouderingsproces. Maar om langer jong te blijven is de levensstijl doorslaggevend, welke genen je ook hebt meegekregen. Daarom is het zeer belangrijk, een zeer grondige analyse te maken van de huidige toestand waarin de persoon verkeert vooraleer we met een behandeling starten.

Hoe is het gesteld met de voeding van de persoon die ons raadpleegt? Dat is een eerste element dat we moeten nagaan. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit speelt een rol. Het grote probleem in onze westerse wereld is immers dat we te veel eten, maar dat onze voeding op nutritioneel vlak van een te geringe kwaliteit is. Ze is niet voedzaam genoeg meer. Het aantal mensen dat allerhande tekorten vertoont, is verbazend groot. Al die gebreken aan vitamines, mineralen en spoorelementen moeten minutieus worden opgespoord.

In welke fysieke conditie verkeert de persoon die een anti-agingprogramma wil volgen? Rust roest en dat geldt zeker voor wie een dagje ouder wordt. Lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van de spierkracht, beweeglijkheid, energie en vitaliteit. Het is dan ook een van de belangrijkste bondgenoten in onze strijd tegen de veroudering. Een sportieve inspanning betekent een ware boost voor de stofwisseling."
16 okt 2008 09u46
zie ook rubriek