Crisis zorgt in VS voor meer spoedopnames

In de Verenigde Staten vertaalt de (financiële) crisis van de laatste weken zich in een stijgend aantal spoedopnames in de ziekenhuizen. “In ons land”, stelt dokter Jan Stroobants, voorzitter van de Belgische vereniging van spoedartsen gerust, “is er momenteel niks abnormaals aan de hand.” Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Dokter Keith Churchwell, medisch directeur van het vermaarde Vanderbilt Heart and Vascular Institute in Nashville (Tennessee, VS), laat er geen twijfel over bestaan: de (financiële) crisis van de laatste weken vertaalt zich ook in het stijgende aantal spoedopnames in hun ziekenhuis. pijn op de borst, kortademigheid en verhoogde bloeddruk kunnen wel op een cardiologisch probleem wijzen, maar de laatste weken is de meerderheid van die klachten te wijten aan emotionele stress, veelal gelinkt aan de financiële crisis en de werksituatie.

Allicht snijdt de kredietcrisis de Amerikanen dieper in het vlees want tot op heden is er van een toenname van het aantal spoedopnames in Belgische ziekenhuizen niks te merken, zegt de Antwerpse spoedarts Jan Stroobants in de Huisarts. “Ik heb inderdaad geen argumenten om aan te nemen dat er in ons land meer klachten zijn door de crisis”, dixit dokter Stroobants.
16 okt 2008 11u51
zie ook rubriek