Wanneer ouders beslissen in twee huizen te gaan wonen

Maandag 20 oktober stelde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere op een studiedag over apart wonende ouders en hun kinderen in Gent, de nieuwe website www.tweehuizen.be voor. In 1960 huwden er in ons land 65.220 koppels. In dat zelfde jaar traden 4.589 koppels uit de echt. In 2006 werden in België 44.813 huwelijken voltrokken en 29.189 ontbonden, waarvan 14.213 in Vlaanderen. Bij 2 op de 3 echtscheidingen zijn kinderen betrokken. Jaarlijks maken in ons land 35.000 minderjarige kinderen een wettelijke scheiding van hun ouders mee. Meer dan 250.000 kinderen tussen 0 en 17 jaar in Vlaanderen werden ooit geconfronteerd met een scheiding van hun ouders (wettelijke scheiding, scheiding van ongehuwd samenwonenden, feitelijke scheiding). Dit zijn meer dan statistieken. Dit is een belangrijke maatschappelijke problematiek die onnoemelijk veel leed veroorzaakt. Een scheiding heeft niet alleen op het leven van ouders een grote impact, ook kinderen ondergaan de gezinswijziging en de vaak ingrijpende veranderingen die deze in hun leven teweeg brengt.
Kinderen zijn direct betrokken bij een scheiding, maar ze krijgen niet altijd antwoorden op hun vragen naar het waarom en naar hoe het nu verder moet. Zij willen vragen kunnen stellen, hun gevoelens kunnen uiten. Zij willen ‘van tel’ zijn. Zij willen niet klem en ontredderd geraken in het conflict tussen hun ouders. Uit belevingsonderzoek is naar voor gekomen dat hoe constructiever ouders hun conflicten oplossen, des te positiever dit is voor de ontwikkeling van de kinderen. En het blijkt dat 4 op de 5 ouders bij een scheiding zelf het ouderschap regelen.

Vanuit deze wetenschap ondersteunde minister Vanackere de ontwikkeling van concrete hulpmiddelen om zoveel als mogelijk tot een positieve ouderschapsregeling te komen.

Het VCOK (Vormingscentrum opvoeding & Kinderopvang) kreeg een subsidie van 262.000 euro om concrete methodes te ontwikkelen om kinderen op een kwalitatieve manier te betrekken bij beslissingen in het scheidingsproces. Dit resulteerde in een folder en website voor kinderen, jongeren en ouders (www.tweehuizen.be), folders over bemiddeling, informatieve filmpjes, een werkboek en een verblijfskalender.

De website www.tweehuizen.be bestaat uit 3 aparte luiken voor kinderen, jongeren en ouders, speciaal ontwikkeld om elke doelgroep laagdrempelige informatie op maat te bezorgen over alle aspecten van het uit elkaar gaan. De website heeft een frisse vormgeving en is uitermate gebruiksvriendelijk. Ouders, hulp- en dienstverleners en scheidingsprofessionals vinden er ook informatie over familiezaken: bemiddeling, geldzaken, hoe een echtscheiding te regelen en ongehuwd ouderschap.

Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk ontving een subsidie van 100.000€ om een methodiek te ontwikkelen waarin tegelijk aan scheidende ouders en kinderen hulp geboden wordt. Deze groepsgerichte benadering zal geïntroduceerd worden in de praktijk van de centra voor algemeen welzijnswerk.

Om kinderen te betrekken bij de verblijfsregeling en hen te helpen om aan de veranderingen te wennen, werd de vis-à-vis verblijfskalender ontwikkeld. Bij de kalender zitten stickertjes in de vorm van een blauw of oranje visje. Het is de bedoeling dat kinderen een kleur kiezen voor mama en papa en met een stickertje op elke dag van de maand aanduiden of ze die dag bij mama of bij papa verblijven. De kalender is enkel te verkrijgen als pakket van twee kalenders, zodat zowel bij mama als bij papa dezelfde kalender hangt.
Interessante links:
21 okt 2008 00u54
meer over
zie ook rubriek