Al op vroege leeftijd antisociaal gedrag aanpakken

Het is van groot belang om kinderen, die al op zeer vroege leeftijd antisociaal gedrag vertonen, te screenen en voor hen behandelmethoden te ontwikkelen. In Nederland staat dit nog in de kinderschoenen maar in Canada heeft men hiermee al jarenlang positieve ervaringen opgedaan. Dit bepleit de Canadese hoogleraar Leena Augimeri tijdens de opening van het congres voor forensische jeugdpsychiatrie dat komende week bij VU medisch centrum en VU plaatsvindt. Tijdens de openingsbijeenkomst in de Oude Kerk licht prof. Augimeri deze aanpak toe. Burgemeester Job Cohen opent het congres waaraan veel internationale gerenommeerde wetenschappers op het terrein van forensische kinder- en jeugdpsychiatrie en -psychologie deelnemen. Woensdagochtend spreekt staatssecretaris Albayrak van justitie het congres toe.
Van 21-24 oktober vindt in Amsterdam het 10de EFCAP-congres plaats onder de titel: ‘Mental health, delinquency and juvenile justice’. EFCAP-EU is de Europese vereniging van jeugdforensische psychiaters en gedragsdeskundigen. Zo’n 400 onderzoekers en behandelaren, beleidsmakers en juristen/ethici, managers en docenten bezoeken het congres waar 160 presentaties worden gehouden. Jonge onderzoekers toetsen in masterclasses hun werk bij de internationale grootheden. Voorzitter van het congres is professor Theo Doreleijers verbonden aan VUmc, de Bascule en aan de faculteit der rechtsgeleerdheid in Leiden.

De laatste jaren staat in Nederland de aandacht voor behandeling (in plaats van straf) van jeugdige criminelen onder druk. Terwijl de gedragsdeskundige en psychiatrische benadering zich verder ontwikkelt met de verfijning van diagnostische en risicotaxatiemethoden, effectmeting van behandelmethoden, aandacht voor speciale groepen zoals meisjes, zedendelinquenten, verslaafde jongeren, allochtone jongeren, etc. Onderzoekers realiseren zich dat alleen harde resultaten de politiek kunnen overtuigen van hun ongelijk: repressieve maatregelen werken alleen maar averechts. Op het EFCAP-congres komen vragen als ‘kun je psychopathie al bij jonge kinderen herkennen’, ‘werkt dagbehandeling beter dan gevangenisstraf’, ‘kunnen adhd-medicijnen criminaliteit in de kiem smoren’ aan de orde.

Dinsdagavond 21 oktober spreekt professor Leena Augimeri (Canada). Augimeri is dé expert op het gebied van vroege opsporing van antisociaal gedrag bij jonge kinderen. Zij ontwikkelde gestandaardiseerde methoden voor diagnostiek en risicotaxatie beneden 12 jaar. Tevens zette zij behandelmethodieken op voor deze leeftijdsfase. Leena Augimeri werkt samen met Nederlandse onderzoekers aan projecten rond risicotaxatie en –hantering bij heel jonge kinderen.
21 okt 2008 00u55
zie ook rubriek