RefluxpatiŽnt onnodig lang aan zuurremmer

Mensen met refluxproblemen gebruiken vaak te lang onnodig maagzuurremmers. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Alike van der Velden van de Universiteit Utrecht.
In het onderzoek bepaalden de patiŽnten zelf welke dosering zij minimaal nodig hadden om hun maagzuurklachten onder controle te krijgen. Ze mochten standaard een pil uit potje ťťn nemen (placebo) en bij zuurklachten namen ze een tablet uit potje twee: een protonpompremmer.

Lagere dosering
Ruim 19 procent van de mensen stopte met de zuurremmers omdat zij minder last had en bij 33 procent verminderde de wekelijkse dosering om die reden. Iets minder dan de helft van de deelnemers, 48 procent, bleef dagelijks zuurremmers gebruiken.

Tevredenheid
RefluxpatiŽnten gebruiken voornamelijk protonpompremmers als Omeprazol/Losec. Volgens Van der Velden gaan patiŽnten vaak over op langdurig gebruik van de middelen vanwege hun grote tevredenheid met de behandeling, de geringe bijwerkingen en omdat huisartsen gemakkelijk herhaalrecepten afgeven. Langdurig gebruik blijkt echter vaak niet nodig.

Negatieve bijwerkingen
Dosisvermindering wordt aanbevolen uit financiŽle overwegingen, en om onnodig gebruik en negatieve bijwerkingen door langdurig gebruik tegen te gaan. Van der Velden promoveert op 27 oktober.
22 okt 2008 09u48
Bron: Nursing.nl
zie ook rubriek