Nevenwerkingen medicijnen verzwegen

Rapporten van de farma-industrie zelf over nieuw ontdekte ongewenste nevenwerkingen van geneesmiddelen, worden in de doofpot gestopt. Dat blijkt uit het weekblad Knack dat samen met Nederlandse en Deense collega's onderzoek deed daarover.
De rapporten die de farma-industrie daarover maakt, gaan naar de officiële geneesmiddelenbewakers zoals het Federaal Geneesmiddelenagentschap in België. Die bestuderen ze, maar maken ze niet openbaar.

Via de regels over de 'openbaarheid van bestuursdocumenten' poogden de journalisten die rapporten toch in handen te krijgen. als dat lukte, waren aanzienlijke delen van de tekst – die commercieel cruciaal zouden zijn voor de betrokken firma – onleesbaar gemaakt.

In Denemarken lukte het bekomen van die bewerkte documenten na zware inspanningen. In Nederland vergde het zeven maanden tijd. Bij het Federaal Geneesmiddelenagentschap in België werd eerst snel toegezegd maar nadien luidde het dat eerst advies moest gegeven worden door een commissie die ... helaas voorlopig niet kan vergaderen.

De betrokken media vinden dat de rapporten openbaar moeten zijn. Marleen Teugels (Knack): 'Het gaat om de gezondheid van miljoenen mensen.'

Tegenargumenten die farma-bedrijven vaak gebruiken zijn: onze concurrenten mogen die informatie niet inzien; het gaat om eerste bevindingen die nader onderzoek vergen; het publiek kan die rapporten niet juist interpreteren; het gevaar is dat patiënten de medicatie niet meer nemen, ook al zijn ze voor hen ongevaarlijk en misschien zelfs levensreddend.

Over de rapportering door het publiek van nevenwerkingen van medicamenten heeft het Belgische Test Aankoop geen positieve ervaringen. Het zette een meldpunt voor patiënten op daarvoor, verkreeg samenwerkingsafspraken met het Geneesmiddelenagentschap, maar zegt dat de terugkoppeling vanuit het agentschap zeer stroef verloopt.

Voor Test Aankoop staat dit alles in schril contrast met de EU-plannen om de reclame over medicijnen vrijer te maken. De beslissing over die plannen werd gisteren echter naar een latere datum verschoven door de EU.
22 okt 2008 11u48
meer over
zie ook rubriek