Andermaal fouten in voorschrijfprofielen

Maandag jongstleden verstuurde het Riziv naar alle (tand)artsen hun individuele voorschrijfprofiel inzake geneesmiddelen en het aandeel goedkope medicijnen daarin. Gisteren bleek alweer dat 254 artsen verkeerde feeback kregen toegestuurd. Crisiscommunicatie bij het Riziv dus en opnieuw krijgt de geloofwaardigheid van dergelijke campagnes een knauw. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Vorige week meldde het riziv dat alle medische disciplines de laatste zes maanden van 2007 de opgelegde quota goedkope geneesmiddelenvoorschriften hebben gehaald. Afgelopen maandag kregen 32.185 artsen hierover per brief individuele feedback. Het is de bedoeling dat de artsen hun eigen gegevens met collega’s bespreken om zo tot een rationeler (lees: goedkoper) voorschrijfgedrag te komen. Het is niet de eerste maal dat het riziv dergelijke feedback organiseert en bijna elk jaar loopt er wel iets mis mee. Dat is ook dit jaar weer het geval. Door een menselijke fout kregen 254 artsen uit de regio Deinze-Eeklo de feedback van collega’s toegestuurd. Het Riziv stelde de vergissing gisteren vast en contacteerde de 254 artsen persoonlijk via de telefoon om zich te verontschuldigen.

De herhaalde fouten in de geneesmiddelenfeedback, aldus het weekblad de Huisarts, zetten ondertussen wel de geloofwaardigheid van dergelijke campagnes flink op de helling.
23 okt 2008 09u17
zie ook rubriek