Waalse huisartsenwachtpost sluit deuren

Minder dan twee jaar na de feestelijke opening sluit de huisartsenwachtpost van het Luikse Seraing alweer de deuren. Oorzaak: de subsidies van het Riziv worden erg laattijdig betaald. Lippendienst van de overheid aan de huisartsgeneeskunde blijken woorden in de wind. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
In januari 2007 opende in Seraing een huisartsenwachtpost de deuren. Het initiatief, een samenwerking van de negen wijkgezondheidscentra van de stad en de lokale huisartsenkring (Ceges), kreeg meteen de steun van het Centre Hospitalier du Bois de l’Abbaye-Waremme. Het ziekenhuis hoopte op deze manier zijn spoeddienst een beetje te ontlasten. De wachtpost was op weekdagen open van 19 tot 23 uur, tijdens de weekends van 9 tot 19 uur. Een chauffeur voerde de huisartsen naar de vaak onveilige buurten van Seraing. De wachtpost had twee mensen vast in dienst, schrijft de Huisarts.

“Hoewel we de patiënten de tijd moesten gunnen om aan het systeem te wennen, kende het toch snel succes met een vijftiental patiënten per dag”, zegt Dr. André Moreau, een van de drijvende krachten achter het project. “Het was een moeilijke oefening, ook voor de huisartsen die bijvoorbeeld geen kaas gegeten hebben van personeelsbeheer. Maar we geloofden in het project en geloven er nog steeds in: de wachtpost is de toekomst”, vult Dr. Guy Van Dhelsen, ondervoorzitter van Ceges, aan.

En toch sloot de huisartsenwachtpost begin oktober 2008 de deuren. “We kregen steun van belangrijke personen binnen het riziv”, aldus Moreau. “Maar dat vervangt geen geld. En daaraan hadden we een schrijnend gebrek. Het riziv vroeg ons nog een beetje geduld te hebben: als alles normaal verloopt, zouden we begin 2009 onze laatste schijf van 2007 ontvangen. Spijtig genoeg was het niet langer houdbaar.” Voorlopig het einde van de huisartsenwachtpost van Seraing. Het Riziv liet wel weten een goed woordje te doen op het kabinet onkelinx en ook van het CDH krijgt de wachtpost steun, schrijft de Huisarts.
23 okt 2008 09u18
zie ook rubriek