Plan moet Vlaming pak gezonder maken

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere gaf vandaag op de Gezondheidsconferentie Voeding & Gezondheid de aftrap van de Vlaamse beleidsintenties rond voeding en beweging tot 2015. Tijdens de conferentie wordt de Vlaamse gezondheidsdoelstelling rond voeding en beweging voor de periode 2008-2015 vastgelegd.

De conferentie is een groot succes. Meer dan 600 experts, praktijkwerkers en partners uit de samenleving buigen zich in Oostende vandaag over een toekomstvisie die resulteert in een aantal haalbare en meetbare voeding- en bewegingsstreefdoelen die in 2015 in Vlaanderen moeten gerealiseerd zijn. Een werkgroep van deskundigen werkte de voorbije maanden aan voorstellen voor de gezondheidsdoelstelling en een bijbehorend actieplan voor Vlaanderen.

Met dit plan sluit Vlaanderen zich aan bij de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en recente Europese beleidsinitiatieven tegen obesitas en voor een leefwijze met evenwichtige voeding en voldoende beweging.

Om de afgesproken gezondheidsdoelstelling te halen wordt voor de eerste keer een actieplan voor voeding en beweging opgesteld waarin alle krachten gebundeld worden en waardoor de bevolking in de komende jaren steeds herkenbare en consistente boodschappen krijgt.

Op www.stevenvanackere.be vindt u de slottoespraak van minister Vanackere op de Gezondheidsconferentie Voeding & Beweging. U zult erin lezen welke gezondheidswinst kan worden geboekt op basis van vijf centrale doelstellingen:
  • Tegen 2015 stijgt het percentage personen dat voldoende actief is met 10%.
  • Het percentage sedentaire personen daalt tegen 2015 met 10%.
  • Tegen 2015 verhoogt het aantal moeders dat met borstvoeding start van 64 naar 74%.
  • Het aantal personen dat overeenkomstig met de aanbevelingen van de voedingsdriehoek evenwichtig eet stijgt tegen 2015 met 10%.
  • Tegen 2015 blijft het percentage personen met een gezond gewicht minstens behouden.
24 okt 2008 01u32
meer over
zie ook rubriek