Alcoholvoorlichting op basisscholen goede zaak

Het Trimbos-instituut vindt het inzetten van een docent voor alcoholvoorlichting op basisscholen, zoals de gemeente Hardenberg op dit moment doet, een goede zaak. De docent in Hardenberg werkt met het speciale lespakket voor basisscholen De gezonde school en genotmiddelen van het Trimbos-instituut.
Voorlichting stimuleert drankgebruik?
In het lespakket De gezonde school en genotmiddelen wordt ingegaan op situaties die jongeren tegenkomen (of ze nu voorlichting krijgen of niet.) Hun eerste biertje, de eerste sigaret. Het is goed om jongeren hierop voor te bereiden en hun vaardigheden aan te leren om effectief te reageren.

In het lespakket wordt, in tegenstelling tot andere methodes, niet gewerkt met 'angst aanjagen'. Deze methode heeft geen aantoonbaar effect.

In Hardenberg bieden scholen de voorlichting gezamenlijk aan. Scholen en de gemeente geven daarmee een krachtig signaal af. Niet alleen aan leerlingen, maar ook aan ouders en docenten. Docenten weten hoe ze moeten reageren wanneer jongeren met verhalen komen over alcohol en drugs of als ouders vragen hebben.

Effectiviteit van De gezonde school en genotmiddelen
Het lespakket De gezonde school en genotmiddelen (www.dgsg.nl) bevat alle ingrediënten voor effectieve preventie: een samenhangende aanpak, starten met de voorlichting vlak voordat de grootste groep begint, het betrekken van de ouders en een leerling-gerichte aanpak.

Ouders worden intensief betrokken bij de preventie en hebben vaak meer invloed dan ze zelf denken. Ouders zijn in staat om het gebruik van genotmiddelen bij hun kinderen te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de duidelijke regel te stellen dat hun kinderen tot hun 16e geen alcohol drinken.

De gezonde school en genotmiddelen wordt al meer dan 15 jaar uitgevoerd op basisscholen in Nederland, momenteel op 35% van de basisscholen. Twee onafhankelijke instituten (NIGZ en NJI) beschrijven De gezonde school en genotmiddelen als een effectieve interventie. Andere in Nederland aanwezige interventies op het gebied van genotmiddelenpreventie bezitten dit predicaat niet.
28 okt 2008 09u29
zie ook rubriek