300 zelfstandige apotheken weg op vijf jaar tijd

Op vijf jaar tijd is in ons land een driehonderdtal zelfstandige apotheken verdwenen, zo blijkt uit een studie van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Dat komt enerzijds door het feit dat heel wat kleinere zaken geen overnemer vinden, maar anderzijds ook door de druk van grote apotheekketens, zegt Dirk Broeckx, voorzitter van APB. België telt momenteel 5.200 apotheken, waarvan het merendeel zelfstandig is.
Kleine zaken
"De voorbije vijf jaar heeft een 120-tal kleinere apotheken de deuren moeten sluiten", zegt Broeckx. "Er zijn verschillende oorzaken, zoals de spreidingswet, het tekort aan apothekers of de macro-economische situatie, waardoor kleinere zaken geen overnemer vinden".

Grotere apotheken
Anderzijds is op vijf jaar tijd een 150-tal middelgrote en grote zelfstandige zaken overgenomen door ketens, zegt Broeckx. "Dat is een verontrustend fenomeen", aldus de apb-voorzitter. "Deze ketens voeren pro-actieve prospecties uit en nemen vooral grotere zaken over. Het probleem is -zo zien we in andere landen- dat dergelijke ketens erg winstgedreven zijn en de markt sterk kunnen beïnvloeden. Dat mag niet de rol van een apotheek zijn", luidt het.

Maatregelen
De apb wil daarom de komende jaren jonge zelfstandige apothekers ondersteunen om hen te wapenen in de strijd tegen de grote ketens. "We moeten ervoor zorgen dat ze snel en vlot aan voldoende kapitaal kunnen komen om een zaak over te nemen. Hierin zijn ze vaak niet opgewassen tegen de kapitaalkrachtige ketens. Daarnaast moeten we hen ook de nodige omkadering bieden waneer ze met hun overnamedossier naar de bank stappen", zegt Broeckx.
30 okt 2008 08u29
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek