Beroerte op tijd herkennen om levens te redden

Als de symptomen van een beroerte op tijd herkend worden, kan het leven van de patiŽnt vaak gered worden. Behandeling binnen de 4,5 uur na de beroerte zorgt ervoor dat de patiŽnt nog kan herstellen. Maar daarvoor moeten we wel de symptomen kunnen herkennen.
Jaarlijks krijgen 19.000 Belgen een beroerte. Negenduizend patiŽnten overlijden binnen het jaar, zesduizend anderen blijven hun hele leven gehandicapt. Nochtans kan een vroege behandeling deze sterfgevallen of permanente schade beperken.

Tot voor kort ging de wetenschap er van uit dat een behandeling alleen nuttig was als ze binnen de drie uur na het begin van de symptomen werd opgestart, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat er meer tijd is, 4,5 uur om precies te zijn.

Goed nieuws, want dat betekent dat meer slachtoffers gered kunnen worden van de ernstige gevolgen van een beroerte. Voorwaarde is wel dat de symptomen op tijd herkend worden. De meeste frequente en herkenbare symptomen zijn verlamming aan ťťn zijde van het lichaam, plotselinge gevoelsstoornissen aan ťťn zijde van het lichaam, plotselinge zichtstoornissen en spraakstoornissen.
30 okt 2008 08u30
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek