Verplegers inenten tegen griep helpt patiënten

AMSTERDAM - Het inenten van verpleeghuispersoneel tegen griep voorkomt infecties bij patiënten, blijkt uit modelberekeningen van epidemiologen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) in Bilthoven. De simulatieresultaten zijn deze week gepubliceerd op de website van PLoS Medicine.
Uit de berekeningen blijkt dat 60 procent van alle griepinfecties in verpleeghuizen zijn te voorkomen als alle personeelsleden zich laten inenten. Verplegend personeel vormt een belangrijke verspreidingsbron van virussen en bacteriën. De Utrechtse onderzoekers, die als theoretisch tehuis een instelling modelleerden met dertig bedden op vijftien kamers, betwijfelen de haalbaarheid daarvan. In Nederland laat 20 procent van het gezondheidspersoneel zich in enten tegen griep.

De Utrechtse epidemiologen wijzen er op dat uit hun berekeningen blijkt dat alle kleine beetjes helpen: het verhogen van de vaccinatiegraad van 20 naar 30 procent levert net zoveel op als een verhoging van 80 naar 90 procent. ‘Het vaccineren van zeven personeelsleden levert een besmetting minder op.’

In Nederland is er een discussie over het verplicht vaccineren van verplegend personeel. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar al het verplegend personeel jaarlijks gratis tegen griep te vaccineren, een advies dat de minister van Volksgezondheid niet heeft overgenomen. Vaccinatie is een verantwoordelijkheid van de werkgever, meent hij. Minister Klink vindt wel dat er betere voorlichting moet komen over het belang van de griepprik.
30 okt 2008 09u07
zie ook rubriek