Nieuwe klinimobiel

Klinimobiel: wat?

De dienst spoedgevallen van het UZA beschikt over vier wagens: een delta - de wagen waarmee de Medische Urgentie Groep (M.U.G.) uitrukt -, de patrouillewagen van het medisch rampenplan en twee klinimobiels. Een klinimobiel is een extra ruime en goed uitgeruste ziekenwagen, die uitrijdt met een arts en verpleegkundige aan boord. Belangrijk voor een gespecialiseerd ziekenhuis als het UZA, dat regelmatig kritische patiënten vervoert.

Aankoop grondig voorbereid

Een van de klinimobiels was na zo'n tien jaar trouwe dienst aan vervanging toe. Na een werkbezoek aan de Verenigde Staten - waar het nieuwe type klinimobiel vrij gebruikelijk is - had het team een goed beeld van hoe de nieuwe interventiewagen eruit moest zien.
'We hebben gekozen voor een containermodel. Dat betekent dat de cabine op het onderstel van een vrachtwagen rust', vertelt ambulancier Koen Gijssens. Het grote voordeel daarvan is dat de cabine er altijd afgehaald kan worden. Is de motor van de wagen versleten, dan kan het onderstel vervangen worden zonder dat er aan de peperdure cabine - de sanitaire cel - geraakt hoeft te worden. Voor de uitrusting van de cel ging de dienst niet over een nacht ijs. In overleg met de diensten intensieve zorg en cardiologie werd een lijst opgesteld van de uitrusting die niet mocht ontbreken.
'We zijn met andere woorden vertrokken van het materiaal. Wat moest erin, en op welke plaats? Vervolgens hebben we een partner gezocht die een cabine kon maken die daar volledig aan tegemoet kwam. Uiteindelijk zijn we scheep gegaan met een Duitse firma. Drie keer zijn we naar Neubrandenburg gereisd om zeker te zijn dat alles naar wens gemaakt zou worden', vervolgt Gijssens.

Pluspunten

Het resultaat is een stabiele, veilige wagen met een heel ruime cel die van de eerste tot de laatste schroef op maat is gemaakt. Alles is gebouwd uit erg duurzaam materiaal, en er is zowel binnenin als vanbuiten bergruimte, wat vooral bij interventies op straat een belangrijk voordeel is. Aan boord bevinden zich een monitor-defibrillator (apparaat waarmee een elektrische schok toegediend kan worden) en beademingstoestel voor het transport van kritische patiënten. Ook bestaat de mogelijkheid patiënten te vervoeren die aan de ballonpomp (mechanisch ondersteuningsmiddel van het hart) moeten. Pluspunten zijn ook het goede radiocommunicatiesysteem, het patiëntvriendelijke brancard en de degelijke stoel om patiënten in te verplaatsen.

Gebruik

'De wagen wordt zowel ingezet in het kader van 100-ritten als om patiënten vanuit andere ziekenhuizen op te halen. In dat laatste geval vervoer je vaak mensen die veel medicatie nodig hebben en beademd worden. Vooral voor die ritten is de nieuwe klinimobiel een grote aanwinst', besluit Gijssens.
23 okt 2008 14u00
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek