Eerste Belgische internetapotheek gelanceerd

In België is de eerste internetapotheek gelanceerd. Vandaag kan de internetgebruiker al cosmeticaproducten bestellen via www.newpharma.be, voor het bestellen van geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, is het nog wachten op een publicatie van een koninklijk besluit. Dat is vandaag tijdens een persconferentie vernomen. Het initiatief gaat uit van de Luikse firma's Pharmacie Discry en Pharma Conseil.
Ruim 20.000 producten
In de eerste Belgische internetapotheek, www.newpharma.be, heeft de internetgebruiker toegang tot een gamma van meer dan 20.000 producten, cosmetica en in de toekomst ook geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Volgens Newpharma zijn de aangeboden producten een veelvoud van de producten die in de apotheek beschikbaar zijn.

De online-verkoop van farmaceutische producten is voor de nabije toekomst. Het koninklijk besluit dat door de minister van Volksgezondheid werd voorgesteld en goedgekeurd door de ministerraad, ligt nu ter goedkeuring bij de Raad van State, vooraleer het in het staatsblad gepubliceerd wordt. Het gaat daarbij enkel om de verkoop van geneesmiddelen zonder voorschrift. Voor de geneesmiddelen met voorschrift moet de patiënt wel nog naar de apotheek. De producten die uiteindelijk op de website te koop zijn, vertegenwoordigen 29 procent van de omzet van een apotheek, aldus de initiatiefnemers.

Pakjesdienst
Eens de internetgebruiker een bestelling plaatst, worden de producten binnen de 24 uur door een pakjesdienst aan huis geleverd. De dienst is gratis voor elke bestelling van minimum 75 euro. Bij een kleiner bedrag wordt er 5,90 euro aangerekend.

In Nederland en Duitsland bestaan internetapotheken al. Volgens de Belgische initiatiefnemers is het in de buurlanden een succes. In Nederland had de nationale-apotheek.nl na zes maanden al 33.000 klanten. Internetapotheek www.docmorris.com behaalde in Duitsland twee jaar geleden een omzet van 176 miljard euro.

Informatie uit bijsluiter
De Belgische initiatiefnemers lanceren de website naar eigen zeggen voor het "gemak, comfort en tijdswinst" van de patiënt. Die treft op de website cosmetica en geneesmiddelen aan, met de nodige productinformatie.

De patiënt vindt op de website dezelfde informatie als in de bijsluiter van het product of geneesmiddel, aldus directeur verkoop van Newpharma, Olivier Mallue. Volgens Mallue is de patiënt dus voldoende geïnformeerd. Achter Newpharma zit overigens een echte apotheek, benadrukt de man. "De internetgebruiker kan zich dus ook tot die apotheek richten voor raad over de producten", aldus Laurent Detry, apotheker en medestichter van Newpharma.

Volgens de initiatiefnemers is de hoeveelheid producten die besteld kunnen worden beperkt. Zo kan de internetgebruiker slechts vijf dezelfde cosmeticaproducten bestellen en maar twee of drie dezelfde geneesmiddelen zonder voorschrift.
07 nov 2008 08u56
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek