Meer dan 1.100.000 € voor Belgisch medisch/wetenschappelijk onderzoek

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de medische en wetenschappelijke prijzen van de Koning Boudewijnstichting heeft H.K.H. Prinses Astrid 13 laureaten bekroond. De Stichting kende in 2008 voor meer dan 1.100.000 € onderzoekssubsidies en -prijzen toe aan Belgische onderzoekers. De uitreiking vond plaats in het domein ‘Latour de Freins’ in Ukkel.
In zijn voordracht over het belang van filantropie voor de ondersteuning van het wetenschappelijk onderzoek, verwees prof. Bruno Gryseels, directeur van het Instituut voor Tropische geneeskunde Antwerpen, naar de Ipsos-enquęte die door de Koning Boudewijnstichting werd uitgevoerd. Daarin oordeelt een meerderheid van de Belgen dat filantropie belangrijk - zoniet essentieel - is om de huidige maatschappelijke problemen aan te pakken. Gezondheid en medisch/wetenschappelijk onderzoek ziet de Belg, net als andere Europeanen overigens, als prioritaire thema’s voor filantropische ondersteuning.

Als tussenpersoon heeft de Koning Boudewijnstichting een dubbele doelstelling: enerzijds wil zij de wil van de schenker zo goed mogelijk nakomen en anderzijds waakt ze over de kwaliteit van de ondersteunde onderzoeksprojecten. Twee voorbeelden illustreren het succes van deze aanpak:
  • het ‘Fonds Forton’ is uitgegroeid tot een gerenommeerd verstrekker van financiële middelen voor hoogstaand wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose (taaislijmziekte, cystic fibrosis). Dankzij ondersteuning van het fonds hebben verscheidene Belgische onderzoeksteams zich kunnen opwerken tot internationaal erkende expertisecentra in de strijd tegen deze genetische ziekte.
  • de ‘Prijs De Beys’, gericht op geneeskundig onderzoek met een sociale dimensie met nadruk op urgentie-, crisis en noodsituaties, heeft zich op korte tijd ontwikkeld tot een van de belangrijkste Belgische erkenningen in het medisch onderzoek.
Meer informatie over deze fondsen: www.kbs-frb.be
20 nov 2008 16u28