Uitbreiding van de terugbetaling van HPV vaccinatie vandaag verschenen in het Belgisch Staatsblad

Vaccinatie tegen HPV hoeft niet beperkt te worden tot meisjes of vrouwen voor de start van seksuele handelingen. Vanaf 1 december 2008 wordt de terugbetaling door het RIZIV van Gardasil®, het enige vaccin voor de preventie van baarmoederhalskanker met 4 Humane Papillomavirussen (HPV types 6,11,16 en 18), uitgebreid voor meisjes tot en met 18 jaar (voorheen tot en met 15 jaar). Deze beslissing werd vanmorgen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
gardasil® komt voor terugbetaling in aanmerking bij meisjes, die op het ogenblik van de eerste toediening minstens 12 jaar zijn maar nog geen 19 jaar oud.

Voor degenen die in aanmerking komen voor de terugbetaling, bedraagt de eigen bijdrage onveranderd €10,80 per dosis (of €7,20 voor personen die genieten van het OMNIO statuut). Er zijn drie dosissen nodig. Het maximaal aantal vergoedbare verpakkingen is beperkt tot 3 per rechthebbende.

gardasil® heeft zijn werking bewezen in de preventie van baarmoederhals-kanker en de potentieel kwaadaardige voorlopers t.h.v. de baarmoederhals, van potentieel kwaadaardige letsels van de schaamstreek (schaamlippen) en van de vagina en van genitale wratten als gevolg van hpv types 6, 11, 16 en 18.

screening met de regelmatige afname uitstrijkjes blijft noodzakelijk voor de preventie.
20 nov 2008 09u16
zie ook rubriek