Meer patiënten stellen behandeling tandzorg uit

In een recente enquête onder de lezers van de Tandartsenkrant/Le Journal du Dentiste geeft niet minder dan 36% van de Nederlandstalige tandartsen aan dat steeds meer patiënten een behandeling op de lange baan schuiven. Bij de lezers van le Journal du Dentiste loopt dit percentage zelfs op tot meer dan 58%. Het verschil tussen het noorden en het zuiden van het land is significant.
Wie een behandeling voor tandzorg uitstelt, loopt een reëel gevaar uiteindelijk meer te moeten betalen. Bijna vijf op zes lezers van de Tandartsenkrant die hadden aangegeven dat hun patiënten een behandeling uitstelden, zijn overtuigd dat de factuur uiteindelijk duurder uitvalt voor de patiënt. Aan Franstalige zijde zijn drie op vier tandartsen die mening toegedaan.

Uit deze enquête blijkt ook dat gratis tandzorg voor kinderen zijn doel voorbijschiet. Volgens driekwart van de Franstalige tandartsen komen hierdoor niet meer kinderen op consultatie, in het noorden van het land denkt zelfs 83% van de tandartsen dit. Hoog tijd dus volgens de tandartsen om dit initiatief nieuw leven in te blazen.

De vloedgolf van negatieve berichtgeving over de economie lijkt niet te stoppen en dat heeft - hoe kan het ook anders - een impact op de, vooral niet-dringende, gezondheidszorg. En aangezien sommige tandheelkundige behandelingen soms wel kunnen wachten, krijgen de Belgische tandartsen hierdoor minder patiënten over de vloer.

Duur uitstel Op de vraag of tandartsen een stijging bemerken in het uitstellen van een tandheelkundige behandeling, antwoordt iets meer dan een derde van de Nederlandstalige tandartsen positief. In het zuiden van het land, bij de Franstalige confraters, zegt bijna zes op de tien tandartsen dat ze meer uitstel bemerken.

Maar meer uitstel betekent ook in vele gevallen een duurdere eindafrekening voor de patiënt. Dat is althans de mening van bijna vijf op de zes lezers van de Tandartsenkrant die aangaven dat ze meer patiënten hebben die tandheelkundige zorg op de lange baan schuiven. Aan Franstalige zijde zien we drie op de vier tandartsen die ervan overtuigd zijn dat de eindfactuur voor de patiënt duurder uitvalt bij uitstel.

Impact op investeringen Bij een derde van de Nederlandstalige tandartsen die een stijging van uitstel van zorg bemerken, heeft deze trend een invloed op de mogelijk geplande investeringen. Twee derde laat zich blijkbaar niet uit het lood slaan en gaat verder met zijn of haar toekomstplannen. Bij de Franstalige tandartsen echter ziet men dat meer dan de helft de investeringen - althans voor een tijdje - in de koelkast opbergt. Tot slot geeft iets meer dan de helft van de getroffen tandartsen aan dat ze hierdoor een aankoop of investering uitstellen die tot een betere zorgverlening had kunnen leiden.

Gratis tandzorg geen succes Last but not least, maar niet echt een publiek geheim meer: ook de gratis tandzorg voor kinderen blijkt alles - behalve een succes. Integendeel, want drie - kwart van de Franstalige confraters die de vraag beantwoordden, zegt dat dit niet resulteert in meer consultaties. Bij de lezers van de Tandartsenkrant is dit zelfs 83 %! Zowel Nederlands- als Franstaligen geven in een suggestie mee dat hierover meer informatie in de media moet verschijnen wil dit een succesvol project worden. Ook de oproep voor meer informatie via de ziekenfondsen kwam vaak alsantwoord terug.
01 dec 2008 14u29
zie ook rubriek