Minder exacerbatie bij COPD bij combinatie antibioticum en steroïden

Patiënten die een antibioticumkuur krijgen in combinatie met steroïden, hebben minder vaak een volgende exacerbatie. Ook is er een lager sterftecijfer in deze groep. Dat blijkt uit promotieonderzoek van epidemioloog Ineke Roede, waarop ze vandaag promoveert aan het AMC.
Roede voerde twee studies uit; ze bestudeerde de gegevens van bijna 19.000 patiënten uit de database van Nederlandse apothekers en analyseerde de informatie over 842 patiënten die bij de huisarts kwamen met een exacerbatie. Uit beide onderzoeken bleek dat de tijd tussen de exacerbaties langer werd als de patiënten naast steroïden ook antibiotica namen. Gemideld kregen zij 113 dagen later een volgende exacerbatie dan de groep die alleen steroïden gebruikte.

(Advertentie) resistentie
Dit betekent volgens de promovendus niet dat alle patiënten met exacerbaties behandeld moeten worden met antibiotica. Dit leidt immers tot een toename van resistentie onder respiratoire ziekteverwekkers. Volgens Roede zouden de resultaten moeten worden bevestigd in een prospectief opgezette studie, waarbij profielen worden benoemd voor patiënten die het meeste profijt hebben van toegevoegde antibiotica.
04 dec 2008 09u21