Avondraadpleging in eigen praktijk een succes

Huisartsen opteren er massaal voor om in de eigen praktijk avondconsultaties te houden en zo een honorariumsupplement van twee euro aan te rekenen. Raadplegingen in het kader van een georganiseerde wachtdienst gebeuren er amper. Dat blijkt uit de eerste voorlopige cijfers over het éénjarige ‘experiment’ met avondraadplegingen dat sinds 1 juli 2008 loopt. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Het huidige akkoord tussen artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen en ziekenfondsen voorziet dat huisartsen ‘experimenteel’ voor avondraadplegingen een supplement van twee euro mogen aanrekenen. Dat geldt van 1 juli 2008 tot 30 juni 2009 en het riziv trok hiervoor een budget van vier miljoen euro uit, aldus de huisarts.
Twee mogelijkheden zijn voorzien. Ten eerste geldt de toeslag als de consultatie plaats heeft tussen 19 en 21 uur in het kader van een georganiseerde wachtdienst. Dat heet dan een wachttoeslag en het riziv betaalt het bedrag integraal terug aan de patiënt. Tweede mogelijkheid is dat de huisarts in de eigen praktijk tussen 18 en 21 uur avondraadpleging houdt. De twee euro supplement heet dan ‘permanentietoeslag’. Ook dat bedrag wordt terugbetaald als de huisarts tenminste is ingeschreven in de wachtdienst en als hij het medisch dossier beheert van de patiënt die voor hem zit, dixit de Huisarts.

Wat blijkt nu uit de voorlopige ziekenfondsstatistieken gebaseerd op de eerste drie à vier maand? Voor avondraadplegingen in de eigen praktijk werd, naast het gewone honorarium, tot nu toe al 547.603 maal een permanentietoeslag aangerekend. Dat is goed 66 maal meer dan de amper 8.271 maal wachttoeslag die huisartsen in het kader van een georganiseerde wachtdienst aanrekenden. Het Riziv gaf aan permanentietoeslagen al bijna 842.198 euro uit terwijl het voor wachttoeslagen nauwelijks over 16.542 euro gaat. De cijfers geven ook aan dat alle patiënten op avondraadpleging in de wachtdienst voldoen aan de terugbetalingscriteria. Dat is niet het geval met de permanentietoeslag. Gemiddeld betaalt het Riziv hiervoor slechts 1,53 euro terug per patiënt. Het impliceert dat de huisarts niet was ingeschreven bij de wachtdienst of dat hij niet het GMD bijhoudt van de patiënt die voor hem zit.

Hoe dan ook, dokter Hilde Roels, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat en groot promotor van de wachttoeslagen in de eigen praktijk, glundert. “De cijfers bewijzen dat de bvas het veld goed aanvoelt en weet wat er leeft onder de huisartsen. De individuele arts zit niet te springen om deel te nemen aan allerlei structuren. De huisartsen geven de voorkeur aan hun eigen praktijk. De cijfers bewijzen ook dat patiënten liefst bij hun eigen vertrouwde huisarts op consultatie gaan. Eerder dan zich naar een wachtdienst en een huisarts te begeven waarmee ze niet vertrouwd zijn,” dixit Roels in de Huisarts.

Omdat het experiment met de avondraadplegingen blijkbaar aanslaat, trekt het Riziv hiervoor volgend jaar 5,3 miljoen uit, weet de Huisarts nog. In 2008 was slechts een budget van vier miljoen voorzien. Daarbij gaat de administratie er vanuit dat de huisartsen volgend jaar 52.112 maal een wacht- en 3.375.022 maal een permanentietoeslag zullen aanrekenen. Elke wachttoeslag kost het Riziv twee euro, elke permanentietoeslag 1,54 euro. Op die basis raamt het Riziv de kostprijs van deze supplementenregeling op 5,301 miljoen euro.
05 dec 2008 20u32
zie ook rubriek