Prijs Klinische Paden 2008

Medisch Centrum Alkmaar heeft de ‘NKP Prijs Klinische Paden 2008’ gekregen voor het project ‘Klinisch pad elektrocardioversie’. De prijs bekroont een interdisciplinair team dat een klinisch pad in de gezondheidszorg heeft uitgewerkt.
Klinische paden
Een zorgpad/klinisch pad is een complexe interventie om de gemeenschappelijke besluitvorming en organisatie van zorgprocessen te verwezenlijken voor een specifieke groep van patiënten gedurende een gedefinieerd tijdskader. Het streefdoel van een zorgpad is de kwaliteit van zorg, over de grenzen van een organisatie heen, te verbeteren door het verbeteren van risk-adjusted resultaten, het bevorderen van patiëntveiligheid, het verhogen van de patiënttevredenheid en het optimaliseren van het middelengebruik.

Netwerk Klinische Paden
Het Belgisch-Nederlands Netwerk Klinische Paden (NKP) is het grootste kwaliteitsnetwerk in de gezondheidszorg in België en Nederland met 109 aangesloten ziekenhuizen, revalidatiecentra en organisaties in de eerstelijn. Dit Netwerk heeft sinds 2000 ervaring met de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van klinische paden, een methode om zorgprocessen te organiseren en optimaliseren en is wereldwijd uniek in zijn opzet en werking.

De Prijs
De ‘NKP Prijs Klinische Paden 2008’ is een initiatief van het Centrum voor ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de K.U.Leuven (www.czv.kuleuven.be) in samenwerking met het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg uit Nederland (www.cbo.nl) en de UCL. Het doel is een klinisch pad-project te bekronen dat werd uitgewerkt door een multidisciplinair team. Per aangesloten organisatie kon één multidisciplinair team een project indienen. De prijs werd dan ook uitgereikt aan een multidisciplinair team en niet aan een organisatie.

De laureaten
De NKP Prijs Klinische Paden gaat naar Medisch Centrum Alkmaar voor het project ‘Klinisch pad elektrocardioversie’. De prijs van de jury bedraagt 2500 euro, die besteed kunnen worden door het multidisciplinaire team.
Tijdens de uitreikingsplechtigheid aan de K.U.Leuven werd ook een publieksprijs toegekend aan UZ Leuven voor het project ‘Klinisch pad Lumbale Discectomie in Dagchirurgie’. De publieksprijs bestaat uit een lezing op een internationale conferentie in Londen op 24 juni 2009 door een vertegenwoordiger van het team.

De ingezonden projecten werden in het voorjaar door een interne NKP-jury beoordeeld, waarna acht projecten werden weerhouden voor de finale. Die acht projecten worden op 4 december gepresenteerd, waarna ze beoordeeld worden door het publiek en door een jury met vertegenwoordigers van artsenverenigingen, verzekeraars, overheid, verpleegkundigen, thuiszorg, huisartsen en patiënten uit België en Nederland.
10 dec 2008 13u16
zie ook rubriek