Strenge aanpak huiselijk geweld heeft schaduwzijde

De strenge aanpak van huiselijk geweld brengt ook onbedoelde negatieve gevolgen met zich mee. Dat concludeert hoogleraar Renée Römkens van de Universiteit van Tilburg in het Brabants Dagblad.
Volgens Römkens is het al twijfelachtig of de fanatieke aanpak succes heeft om daders voortaan te weerhouden van het gebruik van geweld. Ook de weerbaarheid van slachtoffers is niet gediend bij het vaker arresteren en vervolgen van verdachten van huiselijk geweld, meent ze.

Het harder optreden van politie en justitie is bedoeld om meer plegers aan te houden en voor de rechter te brengen. Ook is het felle beleid bedoeld om de bereidheid om aangifte te doen bij slachtoffers te vergroten. “Maar de harde aanpak heeft ook tot gevolg dat de zorg en ondersteuning voor het slachtoffer is verminderd”, zo stelt Römkens vast.

“Slachtoffers krijgen weliswaar hulp aangeboden, maar het besluit over arrestatie of vervolging van de dader gaat buiten hen om. Dat is niet bevorderlijk voor de weerbaarheid van het slachtoffer”, aldus Römkes.
10 dec 2008 09u04
zie ook rubriek