RSV even besmettelijk als griep

Elk jaar worden tussen oktober en maart ongeveer 6000 baby's in België door bronchiolitis getroffen, met een piek rond midden december. Doorgaans is deze infectie goedaardig maar bij de meest kwetsbare kinderen kan zij ernstiger zijn. Het is belangrijk te weten dat deze infectie, veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus (RSV), even besmettelijk is als griep. Men moet dus vermijden dat risicodragende baby's besmet worden en hiervan op korte (ziekenhuisopname en zelfs overlijden) en op lange termijn (astma) ernstige gevolgen ondervinden. Toch weten in België meer dan 8 ouders op 10 (85%) niet dat bronchiolitis besmettelijk is, of denken zij dat deze aandoening minder besmettelijk is dan griep. Aldus de conclusies van een studie die op verzoek van organisaties van ouders en experts en met de steun van Abbott werd uitgevoerd. Uit andere resultaten blijkt dat er vooroordelen over de ziekte bestaan, zelfs bij de ouders van wie de kinderen bronchiolitis hebben opgelopen.
Vage praktische kennis
Meer dan 2 personen op 10 (22%), ouders van kinderen van 2 maanden tot 5 jaar, verklaren bronchiolitis bij hun kind te hebben meegemaakt. Meer dan 7 op 10 (73%) weten dat het om een ontsteking van de kleine bronchiolen (fijne vertakkingen van de bronchiën) gaat. Volgens professor Kalenga, neonatoloog en diensthoofd aan het Centre Hospitalier Régional van Namen, hebben de ondervraagde ouders een vrij vage kennis over bronchiolitis: “Iets meer dan 6 ouders op 10 (61%) denken dat hun baby deze infectie het hele jaar door kan oplopen terwijl het wel degelijk om een seizoengebonden ziekte gaat, net als griep overigens. Bronchiolitis heerst gewoonlijk van oktober tot maart, met een piek rond midden december, ongeveer nu dus. Ook verrassend is dat meer dan 6 ouders op 10 (62%) denken dat de aandoening ernstig is bij kinderen van minder dan drie jaar. Meer dan 2 ondervraagde personen op 10 (22%) zijn overigens van mening dat de ziekte vooral volwassenen boven de 50 treft. De vergelijking met griep gaat hier niet meer op. In tegenstelling tot baby's lopen 50-plussers geen risico, op enkele zeldzame gevallen na."

Tegen de leeftijd van twee jaar hebben bijna alle kinderen een rsv-infectie doorgemaakt. Bijna twee derde van de kinderen worden tijdens hun eerste levensjaar besmet. De meeste kinderen die met het rsv worden besmet, ontwikkelen symptomen die op een verkoudheid lijken. Ze herstellen na 8 tot 15 dagen en er doen zich geen ernstige verwikkelingen voor. Maar de infectie kan ernstig zijn bij sommige risicobaby's.

Meest kwetsbare baby's
"Ouders die niet beseffen hoe besmettelijk het virus is, treffen niet de gepaste voorzorgsmaatregelen. Vaak zal dat geen enkel gevolg hebben voor hun eigen baby. Hun aanpak kan echter ongewild zwaardere gevolgen hebben bij andere meer kwetsbare baby's, zoals prematuurtjes. Het is dus belangrijk dat alle ouders weten dat er algemene voorzorgsmaatregelen bestaan. Ziehier enkele zeer concrete voorbeelden: was je handen alvorens een baby aan te raken of in je armen te nemen, gebruik wegwerpzakdoeken, reinig en ontsmet regelmatig het speelgoed van kinderen, laat verkouden personen niet in de buurt van kinderen komen (leer broers en zussen van het kind dat ze geen zoentjes aan het kind mogen geven wanneer zij verkouden zijn)... Op de website www.bronchio.be vindt u nog meer praktische raadgevingen op dit gebied."

"De eerste symptomen zijn een lopende neus, een droge hoest en matige koorts. Als de symptomen na 24 uur aanhouden, moet men een arts of kinderarts raadplegen om een diagnose te laten stellen en de genomen voorzorgsmaatregelen voortzetten om het aantal infecties tot het minimum te beperken. Ik herhaal, bronchiolitis is de voornaamste oorzaak van ziekenhuisopname bij baby's", vervolgt professor Kalenga.

Band met astma
RSV-bronchiolitis kan bij de meest kwetsbare baby's een ziekenhuisopname vereisen, kunstmatige beademing of intensieve zorg noodzakelijk maken en in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. Professor Ramet, diensthoofd aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en aan het Koningin Paola Kinderziekenhuis van Antwerpen, licht toe: "Enerzijds zijn er de verwikkelingen op korte termijn en anderzijds de gevolgen op lange termijn die we niet mogen onderschatten. We stellen vast dat 3 ouders op 10 geloven dat bronchiolitis op oudere leeftijd naar astma kan evolueren en zij hebben volkomen gelijk. Dit zal trouwens één van de belangrijke aandachtspunten zijn op het congres dat de "European Academy of Paediatrics" (EAP) op 12 december in Brussel organiseert. Dit aspect van bronchiolitis wordt ondersteund door nieuwe gegevens die de sinds kort heersende mening kracht bijzetten, namelijk dat er wel degelijk een verband bestaat tussen RSV-bronchiolitis bij kwetsbare baby's en piepende ademhaling/astma bij het kind en de adolescent. Ik ben er trots op de Europese elite van de kindergeneeskunde in België te kunnen bijeenbrengen om de vooruitgang op dit gebied een duwtje in de rug te geven."

Geen curatieve behandeling, alleen preventie
Meer dan 6 ouders op 10 (65%) denken dat er een behandeling voor bronchiolitis bestaat. Toch bestaat er momenteel geen curatieve behandeling. De ouders kunnen enkel de symptomen aanpakken zoals de koorts verlagen en de neus vrijmaken. Daarom zijn de voorzorgsmaatregelen zo belangrijk, vanaf de eerste symptomen, om te vermijden dat andere kinderen besmet zouden worden. Een deel van de hoogrisicobaby's kan een preventieve behandeling krijgen, in de vorm van injecties, die volgens welomschreven criteria wordt terugbetaald. "Wij weten dat de regering op dit ogenblik de terugbetalingsvoorwaarden voor deze preventieve behandeling aan het herzien is. Wij hebben goede hoop dat alle hoogrisicobaby's die nog niet van deze behandeling kunnen genieten ook in aanmerking zullen komen voor terugbetaling. Wij hopen zelfs dat de criteria tot andere risicogroepen worden uitgebreid", verklaart Myriam Beyers, voorzitster van de Vlaamse Vereniging van Ouders van Couveuse kinderen (VVOC).

Iedereen die zich met kinderen bezighoudt (ouders, grootouders, personen die in een kinderdagverblijf werken...) kan meer informatie over bronchiolitis vinden op de website www.bronchio.be.
12 dec 2008 10u07
zie ook rubriek