Artsen in gebreke : Zelfregulering door het medisch beroep

Dit is de eerste geïntegreerde studie van drie belangrijke reguleringsorganen voor artsen: de Orde van Geneesheren, de provinciale geneeskundige commissie en de Dienst voor Geneeskundige Controle van het RIZIV. Zij is gebaseerd op oorspronkelijke documenten en diepte-interviews. Op het mesoniveau wordt een tweetal gereputeerde ziekenhuizen bestudeerd.
Voorjaar 2008. Twee artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen komen in opspraak en worden geschorst. Een Kortrijkse arts houdt moedwillig kankerpatiënten weg van chemotherapie. De arts stelt diagnoses met een wichelroede. Een Limburgse arts gebruikt besmette naalden en besmet patiënten met hepatitis B en C. Beide artsen gingen echter tegen hun schorsing in beroep en konden daardoor gewoon hun functie blijven uitoefenen.

In Artsen in gebreke gaat Rita Schepers op zoek naar de zelfregulering door artsen. Hoeveel artsen gaan structureel over de schreef in België? Is de volksgezondheid van ondergeschikt belang? Is er sprake van onwil of van administratieve logheid? En wat dan met de Orde van Geneesheren?

Op basis van exclusieve documenten en diepte-interviews met betrokkenen brengt Rita Schepers de drie belangrijkste reguleringsorganen voor artsen in kaart: de Orde van Geneesheren, de provinciale geneeskundige commissie en de Dienst voor geneeskundige controle van het riziv.

Over de auteur
Rita Schepers is doctor in de sociale wetenschappen en specialiseerde zich in de medische sociologie. Ze was eerder actief als hoofddocent van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is momenteel hoogleraar medische sociologie aan de K.U.Leuven.
13 dec 2008 16u42
zie ook rubriek