Preventiebonus voor Kempense artsen

230 huisartsen en 12 gynaecologen uit 13 Kempense gemeenten stappen op 1 januari in een twee jaar durend experiment. Slagen ze erin de participatiegraad van vrouwen voor borstkankerscreening te verhogen dan ontvangen ze een bonus. Een primeur voor ons land. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
De Vlaamse regering keurde het proefproject op voorstel van minister voor o.m. gezondheid Steven Vanackere (CD&V) vorige week goed. De overheid trekt er 210.500 euro voor uit. De arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisartsen van de Logo Zuiderkempen lobbyden daar al maanden voor en zien hun inspanningen nu eindelijk beloond. Het centrum voor borstkankeropsporing van de universiteit Antwerpen staat in voor de wetenschappelijke omkadering, aldus de huisarts.

Protocol
Professor Guido Van Hal (UA) schetst de achtergrond. “De Vlaamse participatiegraad voor borstkankerscreening schommelt momenteel rond 40 à 45%. De gezondheidsdoelstelling stelt voor de doelgroep 50-69-jarigen 75% voorop. De gemeenten van de Logo Zuiderkempen scoren vrij hoog en halen gemiddeld meer dan 50%.” Van Hal vindt dat huisartsen terecht klagen dat hen wel gevraagd wordt om mee te werken aan kankerpreventie maar dat de overheid de daaraan bestede tijd niet vergoedt. “In Groot-Brittannië bleek ‘target-payment’ bij baarmoederhalsscreening een succes,” zegt Van Hal in de Huisarts. “De huisartsen uit de Kempen krijgen nu de kans een analoog systeem uit te testen. Praktijken die een bepaald percentage vrouwen kunnen aansporen om zich op borstkanker te laten screenen, krijgen een bonus. Het protocol neemt als referentie de logo.De screeningsgraad in de huisartsenpraktijk wordt dus na twee jaar vergeleken met het logoniveau. Wat is de toename?”

Is er een stijging met 2,5% à 4,99% dan heeft de arts recht op 2 euro bonus per vrouw; een toename met 5 à 7,49% is goed voor 4 euro; tussen 7,5 en 9,99% wordt dat 6 euro en bij meer dan 10% bedraagt de bonus 8 euro. “Neem,” zegt Van Hal, “dat een huisarts erin slaagt het aantal vrouwen met 7,5% te doen stijgen. Gaat het over 40 vrouwen dan heef hij op twee jaar tijd dus een bonus van 240 euro (6 euro maal 40) verdiend.”

Controlelogo
Logo Zuiderkempen als proefkonijn is een goede keuze, vindt de Antwerpse prof. in de Huisarts. “Borstkankerscreening functioneert er al goed, de participatiegraad is hoog. Als het daar lukt dan lukt het elders waar de participatie veel lager is zeker. Overigens is er ook nog een vergelijkbare controlelogo –die we niet bekendmaken omdat dat effect zou hebben. Stel dat daar na twee jaar de participatie met 7,5% gestegen is en in de Zuiderkempen slechts met 5%, ja dan is het systeem zinloos natuurlijk.”

Volgens Guido Van Hal werd lang nagedacht alvorens te starten omdat het erg complexe materie is. “Wat bijvoorbeeld met artsen die zich omwille van de premie zouden concentreren op borstkankerscreening en andere vormen van geneeskunde zouden verwaarlozen? Theoretisch kan dat.”

Opportuniteit
Ook drijvende kracht Stefan Teughels, stafmedewerker ziektepreventie van de logo Noorder- en Zuiderkempen en huisarts in Herentals is tevreden. Dat 12 gynaecologen verbonden aan de ziekenhuizen van Herentals, Geel en Mol deelnemen, werd vooraf besproken met de huisartsen, zegt hij. “We zitten nu eenmaal in België waar gynaecologen tussen de eerste en tweede lijn zweven. Ze verwijzen ook en het doel is uiteindelijk toch de participatiegraad te verhogen.”

De Kempense huisarts vindt het experiment een beloning voor het vele werk dat de regio al verrichtte. “Het is een opportuniteit. Alle onderzoeken en enquêtes tonen aan dat vooral huisartsen mensen overtuigen om zich tegen griep te laten vaccineren of om deel te nemen aan screening. We halen nog lang geen 75%. Maar het is wel zo dat 90% van de vrouwen uit de doelgroep minstens één keer per jaar naar de huisarts gaat. Hen dan bereiken is een opportuniteit.”

Theugels herinnert er ook aan dat nog steeds vrouwen diagnostisch gescreend worden. Dat is niet alleen duurder maar ook kwalitatief minder goed. “Die groep willen we ook capteren in het preventieve circuit,” zegt hij in de Huisarts.

Is de bonus hoog genoeg? Dat is ‘discutabel’, stelt Teughels. “Het is maar een proefproject. Stel je hebt als huisarts gemiddeld 100 vrouwen in de doelgroep, je screent er daarvan 60 en dat is een stijging met 2,5%. Dan verdien je 120 euro op twee jaar. Niet veel maar het betekent ook niet echt veel extra werk. Stel dat de stijging 10% bedraagt dan gaat het al over 480 euro. Bovenop de 22 euro voor een consultatie komt dan 8 euro per extra gescreende vrouw. Dat is toch een redelijk bedrag.” Het experiment loopt o.a. in Herentals, Geel, Mol, Balen, Herselt, Westerlo enzoverder.
18 dec 2008 12u04
zie ook rubriek