De HGR publiceert een overzicht van de uitgebrachte adviezen in het werkdomein “niet-ioniserende stralingen”

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) buigt zich met regelmaat over de wetenschappelijke stand van zaken in verband met gezondheidseffecten van niet-ioniserende elektromagnetische straling.
Niet-ioniserende elektromagnetische straling is een natuurlijk fenomeen (o.a. bliksem en straling van de zon) dat altijd al heeft bestaan. Met de uitvinding van de elektriciteit en de daarop volgende ontwikkeling van technologieën ontstonden ook kunstmatige bronnen van niet-ioniserende straling. Door de enorme technologische vooruitgang in de twintigste en eenentwintigste eeuw en gewijzigde leef- en werkomstandigheden nam de blootstelling aan niet-ioniserende straling, afkomstig van deze kunstmatige bronnen, steeds toe. Tegenwoordig wordt iedereen blootgesteld aan niet-ioniserende elektromagnetische velden en straling wat dan ook de vraag doet rijzen welke de gevolgen hiervan zijn op de gezondheid.

Het doel van deze publicatie is een algemeen kader te voorzien voor de diverse adviezen die door de HGR in het domein van de niet-ioniserende straling werden gegeven sinds 2000. Het is geenszins de bedoeling om in dit advies deze complexe materie uit te diepen, daarvoor wordt verwezen naar de individuele adviezen in de kaderstukken.

De volledige tekst van deze publicatie is te raadplegen via http://www.health.fgov.be/HGR_CSS in de rubriek “Adviezen en Aanbevelingen” met referentienummer nr. 8433.
19 dec 2008 08u49
meer over
zie ook rubriek