De HGR brengt aanbevelingen uit over de problematiek van de blootstelling van de bevolking aan magnetische velden van elektrische installaties

Bestaat er een objectieve en wetenschappelijke risico-indicatie bij langdurige blootstelling aan magnetische velden van elektrische installaties (leidingen, kabels, transformatoren, toestellen)?
Zo ja, welke maatregelen zijn nodig om dit risico te beperken en voor welke bevolkingsgroep? Die vragen werden in deze publicatie van de HGR behandeld.

In dit rapport onderzoekt de Hoge Gezondheidsraad de problematiek van de blootstelling van de bevolking aan magnetische velden van elektrische installaties. De beoordeling van dergelijk risico komt tegemoet aan de epidemiologische indicaties en de ongerustheid ter zake bij de publieke opinie. Met betrekking tot de blootstelling van de bevolking aan die magnetische velden zijn er in ons land overigens uitgebreide meetresultaten en modellen beschikbaar.

Deze aanbeveling volgt uit de klassering (2b) van de magnetische velden (50 of 60 Hz) door het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar kanker (IARC) als een mogelijk carcinogeen en verwijst ook naar het voorzorgsprincipe.

Rekening houdend met de huidige onzekerheden meent de Hoge Gezondheidsraad dat de langdurige blootstelling van kinderen jonger dan 15 jaar aan de magnetische velden van elektrische installaties beperkt moet worden, zodat de gemiddelde waarde van 0,4 microtesla (μT) niet mag worden overschreden in elke gebruikelijke verblijfplaats van het kind (woningen, opvangcentra, scholen).

De HGR acht materialen en procedures ter afscherming van een woning of een woonkamer tegen magnetische velden weinig zinvol aangezien die over het algemeen weinig doeltreffend en duur blijken te zijn. In de mate van het mogelijke moet er bij de keuze van de plaats van inplanting van elke nieuwe openbare installatie rekening gehouden worden met de in het advies vermelde afstanden en er zo nodig aan ondergrondse hoogspanningslijnen de voorkeur moet worden gegeven.

De volledige tekst van deze aanbevelingen vindt U via http://www.health.fgov.be/HGR_CSS in de rubriek “Adviezen en Aanbevelingen” met als referentie nr. 8081.
19 dec 2008 08u50
zie ook rubriek