Chocolade voorkomt hart- en vaatziekten

Meer dan honderd chocoladeverslaafden hebben de medische wetenschap een grote dienst bewezen. Doordat ze zich niet hielden aan een voorgeschreven dieet, hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat chocolade voorkomt dat aderen dichtslibben. Dat verkleind het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.
De wetenschappers deden onderzoek naar het effect van de pijnstiller aspirine op bloedplaatjes' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedplaatjes. Om te voorkomen dat de test werd beïnvloed door bepaalde eetgewoontes, mochten de deelnemers niet roken, geen koffie en wijn drinken en ook de chocolade moesten ze laten staan. Dat laatste was voor een aantal deelnemers teveel gevraagd. Ze zondigden waardoor de onderzoekers de effecten van chocolade ontdekten.

Chocolade blijkt er net als aspirine voor te zorgen dat bloed minder makkelijk stolt. Vloeibaarder bloed verkleind het risico dat aderen vertopt raken. Toch werkt de bruinkleurige delicatesse niet zo goed als bloedverdunner als aspirine. Bovendien kunnen vet en suiker in chocolade de positieve effecten deels ongedaan maken.
24 dec 2008 08u48
zie ook rubriek