Gebruik mobiele telefoon voor medische gegevens

De mobiele telefoon moet gebruikt gaan worden voor opslag van medische gegevens. Dat stelt huisarts Robert Mol, ook bestuurslid van de Vereniging voor E-health.
Mol komt met zijn idee naar aanleiding van de Cardiostick, die door het Maastricht UMC+ is ontwikkeld. Dat is een creditcard die via USB op iedere willekeurige computer aangesloten kan worden en waarop medische informatie en persoons- en verzekeringgegevens staan. Bij calamiteiten waarbij de patiënt niet meer aanspreekbaar is, hebben hulpverleners toch toegang tot essentiële informatie. Mol denkt dat dergelijke functionaliteit ook goed in de mobiele telefoon in te bouwen is: “Het apparaatje is er al, dus er is geen nieuwe apparatuur nodig. Het wordt stevig gekoesterd en daardoor weinig verloren. Ook heeft het genoeg ruimte voor nieuwe techniek.”

Grote problemen
Volgens Mol zou de mobiel informatie moeten bevatten over ‘de grote problemen’ als diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, longziekten en maligniteiten, over operaties en over allergieën. De rest is volgens Mol snel uitgevraagd: “Dat is ons vak.” Op de huisartsenpost en bij calamiteiten kan dan eenvoudig via het scherm van de telefoon bekeken worden wat de geschiedenis van de patiënt is.

Nathalie van Breugel, die de Cardiostick bedacht, heeft echter haar twijfels bij de functionaliteit van de mobiele telefoon. Naar eigen zeggen had ook zij wel eens aan de mobiele telefoon als datadrager gedacht. Eén obstakel ziet ze direct: “Ambulancebroeders kijken altijd in iemands portemonnee en vinden dan de cardiostick.” Ook plaatst ze vraagtekens bij Mol’s idee om de data via het schermpje van de telefoon uit te lezen. Het scherm is volgens haar te klein en mobiele telefoons zouden nog niet alle benodigde bestandstypen ondersteunen.

Wat beveiliging betreft maakt Mol zich geen zorgen. “De beveiliging bij dit soort zaken, kijk naar het epd, zal altijd een punt van remmende discussie blijven. Maar als we de telefoon voor medische info gaan gebruiken, ligt die verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf. En die is daar al aan gewend, want die bewaard op zijn mobiel tegenwoordig de contactgegevens van al zijn bekenden en houdt er zijn agenda op bij.”
06 jan 2009 09u14
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek