Amerikaanse frisdrank is slecht voor nieren

Sommige experts wijzen erop dat de prevalentie van terminaal nierfalen (end stage renal disease, ERSD) is beginnen te stijgen na de massale introductie van fructose op de voedingsmarkt. Van fructose is bekend dat het de urinezuurwaarden in het bloed doet toenemen. Een recent onderzoek heeft een verband aangetoond tussen het gebruik van frisdrank met fructose en het risico om jicht te krijgen. Het verband tussen het gebruik van frisdrank met fructose en nierschade zou drieledig kunnen zijn. Ten eerste geeft het overmatige gebruik van zoete voedingsstoffen aanleiding tot zwaarlijvigheid en diabetes, die beide risicofactoren voor nierschade zijn. Ten tweede schaadt fructose misschien rechtstreeks de nier, of door toedoen van urinezuur, aldus de Huisarts. Ten slotte kunnen mogelijk ook andere ingrediënten van frisdrank, zoals fosfor in cola, de nier beschadigen.
De onderzoekers volgden een groep van meer dan 9.000 volwassenen zonder diabetes. Ze gebruikten als afkappunt de consumptie van meer dan twee frisdranken per dag; als indicator voor nierschade zochten ze naar microalbuminurie. Hun resultaten toonden aan dat er bij mensen die meer dan twee frisdranken per dag gebruikten, inderdaad een verhoogde prevalentie van microalbuminurie bestond. Het verschil was significant in de hele groep en bij de vrouwen, maar niet in de subgroep van de mannen. Belangrijk is ook dat er geen correlatie werd gevonden tussen nierschade en het gebruik van dieetlimonades (de light-varianten).

Fructose bleek de nier te beschadigen via andere mechanismen dan diabetes, hypertensie en zwaarlijvigheid, want de correlatie bleef bestaan na correctie voor de hba1c, de bloeddruk' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloeddruk en de bmi. Zoals hoger vermeld, kan de invloed van fructose op de nier tot stand komen via een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed, maar opvallend was dat de correlatie tussen de consumptie van frisdrank en microalbuminurie ook bleef bestaan na correctie voor het urinezuurgehalte. Waarom vrouwen een hoger risico lopen, is onbekend. Eén mogelijkheid is dat vrouwen hun inname van frisdrank onderrapporteren; daardoor hebben ze schijnbaar meer nierschade bij lagere dosissen. Als dat waar is, dan had het waarschijnlijk de moeite geloond het afkappunt op een hoger aantal frisdranken per dag te plaatsen, om te kijken of het risico op die manier ook toenam bij mannen. Maar misschien zou dat aanleiding hebben gegeven tot te kleine onderzoeksgroepen: eigenlijk gebruikte slechts 17% van de populatie meer dan twee frisdranken per dag.

Deze resultaten moeten uiteraard worden bevestigd. Daarnaast is het belangrijk te vermelden dat frisdrank bij ons essentieel wordt aangezoet met saccharose, en niet met fructose. Dat leert ons tenminste een snel onderzoek op een aantal merken in de supermarkt.
08 jan 2009 08u52
zie ook rubriek