Patiënten met prikkelbare darmen hebben andere darmflora

Bij patiënten met prikkelbare darmen (PDS) is de samenstelling van de bacteriën in de darmen anders dan bij gezonde mensen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universteit Utrecht.
PDS-patiënten hebben klachten van pijn in de buik of een onbehaaglijk gevoel in de buik, hetgeen samen gaat met een veranderd ontlastingspatroon. Tot op heden is er geen unieke oorzaak gevonden voor deze klachten. In haar proefschrift toont Angèle Kerckhoffs aan dat bij PDS-patiënten de samenstelling van de bacteriën in zowel de dunne als dikke darm anders is ten opzichte van gezonde vrijwilligers.

Het betreft een halvering van verondersteld goede bifidobacteriën en een toename van mogelijk schadelijke pseudomonasbacteriën. Deze veranderde bacteriële samenstelling kan bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid de afweer in de darm activeren. De darmdoorlaatbaarheid bij PDS-patiënten is meer toegenomen na het kort toedienen van schadelijke stoffen dan bij gezonde mensen. Dit toonde Kerckhoffs ook in haar proefschrift aan.
09 jan 2009 09u06