PatiŽnten met prikkelbare darmen hebben andere darmflora

Bij patiŽnten met prikkelbare darmen (PDS) is de samenstelling van de bacteriŽn in de darmen anders dan bij gezonde mensen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universteit Utrecht.
PDS-patiŽnten hebben klachten van pijn in de buik of een onbehaaglijk gevoel in de buik, hetgeen samen gaat met een veranderd ontlastingspatroon. Tot op heden is er geen unieke oorzaak gevonden voor deze klachten. In haar proefschrift toont AngŤle Kerckhoffs aan dat bij PDS-patiŽnten de samenstelling van de bacteriŽn in zowel de dunne als dikke darm anders is ten opzichte van gezonde vrijwilligers.

Het betreft een halvering van verondersteld goede bifidobacteriŽn en een toename van mogelijk schadelijke pseudomonasbacteriŽn. Deze veranderde bacteriŽle samenstelling kan bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid de afweer in de darm activeren. De darmdoorlaatbaarheid bij PDS-patiŽnten is meer toegenomen na het kort toedienen van schadelijke stoffen dan bij gezonde mensen. Dit toonde Kerckhoffs ook in haar proefschrift aan.
09 jan 2009 09u06