Jongere kost 45,9 euro aan pillen

De pil, antihistaminica en antibiotica/penicillines... maar ook geneesmiddelen tegen ADHD zijn de meest voorgeschreven middelen bij tieners tussen 11 en 18 jaar. Zelfs bij de jongere kinderen - tussen 2 en 10 jaar - nemen de ADHD-middelen een opvallende plaats in. De cijfers gaan over 2007 en beschrijven het geneesmiddelengebruik van kinderen van 0 tot 18 jaar, onderverdeeld in leeftijdscategorieën.
Naast het soort middelen dat wordt voorgeschreven, wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de verschillende voorschrijvers: huisartsen, geneesheer-specialisten en tandartsen.

Bij tandartsen blijft het aantal voorschriften vrijwel over alle leeftijden stabiel met een lichte stijging tussen 12 en 17 jaar, vermoedelijk te wijten aan de problemen van de wijsheidstanden.

Wat de kostprijs per leeftijd betreft, zien we bij alle voorschrijvers een relatief hoge kost voor de leeftijd van 1 jaar, en voor alle voorschrijvers een relatief lage kost voor lagere schoolkinderen maar, vooral bij de specialisten, een verhoogde kost een keer de kinderen de leeftijd van 10 jaar zijn gepasseerd.

Vergoedbaar geneesmiddel
Alles samen werd 6,6 miljoen keer een vergoedbaar geneesmiddel (ambulante sector) afgeleverd. Dat betekent dat deze groep staat voor 3,1 procent van het totale Belgische geneesmiddelenverbruik.

De totale kostprijs van deze middelen bedroeg in 2007 precies 107 miljoen euro, of gemiddeld 45,9 euro per jongere. Dat is ruim vijf keer minder dan het gemiddelde over alle leeftijden heen (214,2 euro).

De kosten zijn zeer ongelijk verdeeld over de kinderleeftijden heen. De jongste kinderen 'kosten' het meest: dat komt door de dure vaccinaties zoals die tegen het rotavirus.

Uit de studie, die door het riziv werd gepubliceerd, blijkt ook dat ouders van jongere kinderen (tot 2 jaar) vooral een beroep doen op een geneesheer-specialist. Vanaf de leeftijd van 2 jaar gaat het richting huisarts. Het aantal consultaties bij de geneesheer-specialist blijft dan dalen, terwijl de consultaties bij de huisarts evenredig stijgen.

Kinderen geen grote medicijngebruikers
Het aandeel van kinderen in het voorschriftplichtige geneesmiddelenverbruik lijkt op het eerste gezicht mee te vallen.

Bijna een op de zes voorschriften stond op naam van een kind, jonger dan 2 jaar. Zij consumeerden samen 17,9 miljoen euro aan geneesmiddelenkosten, wat amper 0,2 procent is van het totale Belgische verbruik.

Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen tot 10 jaar staan voor 0,8 procent van het totale geneesmiddelenverbruik. Aan hen werd ruim 3 miljoen keer een geneesmiddel voorgeschreven. Geneesmiddelen voor adhd worden opvallend vaak in deze leeftijdscategorie voorgeschreven. En dat gebruik wordt nog onderschat. adhd-middelen voor kinderen, jonger dan 6 jaar, vallen namelijk buiten de statistieken omdat ze niet terugbetaald worden.

Aan kinderen van de middelbare schoolleeftijd (11 tem 18 jaar) werd 2,6 miljoen keer een geneesmiddel verstrekt. De anticonceptiepil staat op kop in de top 3 met 28 procent van het verbruik. Antihistaminica volgen. Vergoedbare ADHD-middelen zijn voor 58 procent voor die leeftijdsgroep. Maar ook middelen tegen acne zijn erg populair.
12 jan 2009 08u55
Bron: BodyTalk
meer over
zie ook rubriek