Alzheimerpatiënten overlijden eerder bij gebruik antipsychotica

Alzheimerpatiënten die antipsychotica gebruiken, overlijden eerder dan patiënten die deze medicijnen niet gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van King’s College London die werd gepubliceerd in de online Lancet Neurology.
King's College London bestudeerde 128 oudere patiënten met de ziekte van alzheimer. De helft werd behandeld met een antipsychoticum en de rest kreeg een placebo. Hoe langer de patiënten antipsychotica gebruikten, hoe hoger de sterfte was in vergelijking met patiënten die een placebo kregen. Na een jaar was er binnen de groep die antipsychotica gebruikte een overleving van 70 procent, vergeleken met 77 procent in de placebogroep. Die percentages waren na drie jaar afgenomen naar respectievelijk 30 procent en 59 procent.

(Advertentie) De onderzoekers pleiten voor een voorzichtiger gebruik van de medicijnen. Meerdere studies zouden hebben aangetoond dat goede psychologische begeleiding de antipsychotica kan vervangen zonder enige merkbare verslechtering van neuropsychiatrische symptomen, aldus de onderzoekers in de online Lancet Neurology.

Dit was het eerste onderzoek naar de effecten op de lange termijn van deze geneesmiddelen. Eerdere studies wezen al op andere nadelige effecten van het gebruik van antipsychotica bij deze groep patiënten, zoals parkinsonisme, cva en een versnelde achteruitgang van de hersenfunctie.
13 jan 2009 09u09
Bron: MedNet.nl