Smogalarm: UZA-longspecialist pleit voor meer onderzoek

Fijn stof: smogalarm

Er moet een geïntegreerde studie komen die precies aantoont wat het effect is van maatregelen als het smogalarm op de hoeveelheid fijn stof in de lucht. Dat zegt longspecialist Wilfried De Backer van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA). Volgens hem moet de snelheidsbeperking bij smogalarm behouden blijven, maar is het zeer onduidelijk wat de impact is op de verspreiding van fijn stof.

Dat fijn stof gevaarlijk is, staat volgens de Antwerpse pneumoloog vast. Maar of snelheidsbeperkingen gunstig zijn voor de volksgezondheid is niet bekend. Het kan zijn dat het smogalarm niet werkt, of dat de normen niet streng genoeg zijn, maar uitsluitsel daarover kan alleen bekomen worden als verschillende wetenschappelijke instanties samen onderzoek gaan voeren rond het probleem.

"Er bestaat voorlopig geen studie die meet wat het effect is van het verkeer op de patiënt", zegt Debacker. "Daarom moeten we zeer voorzichtig zijn om zomaar conclusies te trekken", gaat hij verder.De longspecialist zou graag de expertise van universiteiten, ziekenhuizen, milieumaatschappijen en kenniscentra bundelen om tot een sluitend antwoord te komen. Algemene bevolkingsonderzoeken zijn volgens hem te simpel om uitkomst te geven. Dergelijke onderzoeken kunnen helpen om ook discussies over grote infrastructuurprojecten zoals de Antwerpse Oosterweelverbinding te beslechten.

Debacker benadrukt niet voor of tegen het smogalarm te zijn, maar zegt simpelweg niet over voldoende informatie te beschikken om over de zin of onzin ervan te oordelen.

09 jan 2009 15u06
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek