Hoofdpijn kind onderschat

Ouders reageren vaak te laks op steeds terugkerende hoofdpijn bij kinderen. In plaats van veelvuldig paracetamol toe te dienen, moeten ze in een vroeg stadium naar hun huisarts of zelfs kinderneuroloog.
Dat concludeert kinderarts/kinderneuroloog Jacques Bruijn, verbonden aan het Vlietland ziekenhuis in Schiedam, naar aanleiding van zijn onderzoek naar de levenskwaliteit van zeventig hoofdpijnpatiëntjes van dit ziekenhuis.

hoofdpijn vergalt het leven van kinderen en hun naaste familie, luidt de conclusie van Bruijns studie. Bovendien kan de oorzaak dieper zijn dan in eerste instantie lijkt, omdat de hoofdpijn is gerelateerd aan stress of overbelasting op school of verborgen aandoeningen aan keel, neus en oren.

Bruijn vergeleek de kwaliteit van leven van hoofdpijnpatiënten tussen de 4 en 17 jaar met de levenskwaliteit van 353 gezonde kinderen uit de Rijnmond.

Hoofdpijnklachten blijken vooral een negatief effect te hebben op gezinsactiviteiten en de sfeer in het gezin. Aan sportieve hobby’s komen kinderen door hun hoofdpijn dikwijls niet meer toe. ,,Ze stoppen met voetballen, ponyrijden of ballet omdat ze voor of tijdens het sporten hoofdpijn hebben. Daarbij wordt de saamhorigheid in het gezin ernstig aangetast. Keesje verpest de leuke uitstapjes met zijn hoofdpijn, vinden broertjes en zusjes. ouders maken zich doorlopend zorgen.

De helft van alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar heeft een of meerdere keren per maand last van hoofdpijn. migraine komt voor bij vijf tot vijftien procent van de kinderen.

De kans op hoofdpijn lijkt flink toe te nemen wanneer het kind langdurig tv kijkt of computert, veel cola drinkt of te laat gaat slapen.
14 jan 2009 08u58
zie ook rubriek