Beter dotteren scheelt honderden doden

Cardiologen van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven hebben een meetmethode ontwikkeld waarmee honderden levens kunnen gespaard bij dotterprocedures waarbij dichtgeslibde kransslagaders rond het hart worden geopend. Uit een studie, waaraan wereldwijd meer dan duizend hartpatiënten hebben meegedaan, blijkt dat niet alleen levens worden gespaard, ook kunnen honderden hartinfarcten worden voorkomen. Een artikel over de studie verschijnt donderdag in de prestigieuze New England Journal of Medicine (NEJM).
Bij een dotterprocedure wordt een dun buisje via een opening in de liesslagader naar een vernauwing in een kransslagader rond het hart geschoven. Vervolgens wordt daar een metalen gaasje van een roestvast nikkel/titaan-legering in de vaatwand ontvouwen. Die drukt de dichtgeslibde kransslagader weer open.

Vernauwingen rond het hart worden opgespoord met röntgenopnames. Op een tweedimensionaal röntgenbeeld is echter niet goed te zien hoe dicht de kransslagader in drie richtingen is en of die wel verantwoordelijk is voor verminderde bloed- en zuurstoftoevoer naar de hartspier en daaruit voortkomende pijnklachten op de borst.

Met de nieuwe meettechniek wordt de bloeddoorstroming precies gemeten. Dit gebeurt door met een minuscuul drukchipje de bloeddruk te meten voor en na de vernauwing. Dan blijkt dat niet altijd in elke vernauwing een metalen gaasje – stent – geplaatst hoeft te worden. Veel vernauwingen geven geen lichamelijke klachten.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de nieuwe meettechiek zijn 30 procent minder stents nodig. In plaats van gemiddeld drie stents per patiënt, twee. Dit spaart niet alleen kosten, er treden ook minder bijwerkingen als nabloedingen en hartinfarcten op, blijkt uit het vanuit Nederland gecoördineerde onderzoek in twintig ziekenhuizen wereldwijd.

In Nederland worden jaarlijks dertigduizend dotterprocedures uitgevoerd waarbij gemiddeld twee tot drie stents worden geplaatst. Wanneer daarbij de innovatieve meettechiek wordt gebruikt, zullen tweehonderd mensen minder overlijden het eerste jaar na de dotterprocedure.

Het aantal infarcten daalt met 540, rekenen de onderzoekers van het Eindhovense ziekenhuis voor. Ze pleiten voor introductie van de meettechniek in alle Nederlandse ziekenhuizen.
15 jan 2009 09u04
zie ook rubriek