Doorbloeding hart zichtbaar met vibrerende bellen

Met behulp van een hogesnelheidscamera die 25 miljoen beelden per seconde kan maken, heeft promovenda Marcia Emmer contrastmiddelen bestudeerd die bij echoscopie worden gebruikt.
Promotie
De contrastmiddelen helpen de doorbloeding van het hart zichtbaar te maken. Detectie van deze contrastmiddelen in echo’s kan sterk verbeterd worden. Dit is nuttig bij onderzoek na een hartinfarct, maar de contrastmiddelen kunnen ook ingezet worden om ziektes en afwijkingen zoals kanker zichtbaar te maken en te
behandelen. Marcia Emmer promoveert op dit onderwerp op 23 januari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In Nederland hadden in 2003 naar schatting 675.000 mensen een coronaire hartafwijking (bron: RIVM). In veel gevallen wordt de doorbloeding van het hart beperkt door aderverkalking. Bij deze aandoening moet het hart regelmatig worden onderzocht en gecontroleerd. Echoscopie is hierbij een veelgebruikt hulpmiddel. Om de doorbloeding zichtbaar te maken in een echo wordt een ultrageluidscontrastmiddel toegediend. In tegenstelling tot de contrastmiddelen die bij röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt, zijn ultrageluidscontrastmiddelen niet radioactief. Ze bestaan uit gasbelletjes die nog kleiner zijn dan rode bloedcellen. Deze contrastbelletjes weerkaatsen veel geluid waardoor ze goed zichtbaar zijn in een echobeeld.

Vervorming
Marcia Emmer, wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Biomedical Engineering van het Thoraxcentrum van Erasmus MC, toont in haar onderzoek aan dat het geluid dat deze contrastbellen weerkaatsen, sterker wordt vervormd dan al werd gedacht. Deze vervorming van het geluid kan goed worden gebruikt om de contrastbellen te herkennen in een echobeeld. Zo kunnen bloedvaten en de doorbloeding van weefsel worden onderzocht, maar kunnen de bellen ook worden gebruikt om afwijkende weefsels zoals tumoren beter zichtbaar te maken.

Emmer: “Op het moment wordt er hard gewerkt aan nieuwe toepassingen van deze contrastbellen, zodat zij niet alleen tumoren zichtbaar maken, maar ook medicijnen kunnen transporteren naar deze tumoren. De contrastbellen zijn namelijk uitstekend geschikt om een medicijn te vervoeren en dit alleen in de tumor af te geven, zodat de bijwerkingen die bij chemotherapie vaak optreden in de toekomst kunnen worden beperkt.”

Molecular imaging
Een andere nieuwe toepassing die op het moment veel aandacht krijgt is molecular imaging. Hierbij worden de contrastbellen zodanig aangepast dat zij blijven plakken aan ziektes zoals aderverkalking en tumoren. Wanneer deze in een echo in beeld worden gebracht wijzen de contrastbellen precies aan waar de ziekte zich bevindt in het lichaam.

De promotie vindt plaats in aansluiting op het Fourteenth European Symposium on Ultrasound Contrast Imaging dat door het Erasmus MC in Rotterdam wordt georganiseerd. Onderzoekers uit binnen- en buitenland presenteren tijdens dit tweedaagse symposium hun laatste bevindingen over het gebruik van ultrageluidscontrastmiddelen in het ziekenhuis.
22 jan 2009 09u01
Bron: BCM