Kinkhoestonderzoek NVI loopt goed na 1 jaar

Hoe kan het dat kinkhoest steeds vaker voorkomt, ondanks een hoge vaccinatiegraad, en wat is er nodig om ons in de toekomst beter te beschermen tegen deze ziekte? Dat is de insteek van een onderzoek naar de afweer tegen kinkhoest van het NVI, dat op 1 januari 2008 van start ging. Het onderzoek duurt 3 jaar, maar na 1 jaar is het aantal aanmeldingen al overweldigend.
Sinds de jaren negentig neemt kinkhoest weer toe in Nederland, terwijl bijna alle kinderen worden ingeŽnt. De kinkhoestbacterie ziet dus kans om mensen te besmetten en ziek te maken, ondanks de afweer die we hebben opgebouwd. Waarom is dit zo? Neemt de afweer na een tijdje af, is de kinkhoestbacterie in de loop der jaren veranderd, of is het een combinatie van factoren?

Onderzoek afweer
Om meer te weten te komen over de afweer tegen de kinkhoestbacterie en de acties die nodig zijn om de Nederlandse bevolking in de toekomst beter te beschermen tegen kinkhoest, wordt in het SKI-onderzoek (het onderzoek naar de Specifieke Kinkhoest immuniteit (SKI)) de afweer onderzocht van mensen die kinkhoest hebben (gehad) en van huisgenoten van kinkhoestpatiŽnten. Het onderzoek wordt vanuit het laboratorium voor Vaccin Onderzoek van het Nederland Vaccin Instituut (NVI) gecoŲrdineerd en samen met andere onderzoeksgroepen uitgevoerd.

In 3 jaar tijd worden 300 (ex-) kinkhoestpatiŽnten (zowel kinderen als volwassenen) en eventuele gezinsleden van kinkhoestpatiŽnten onderzocht. Onderzoeksverpleegkundige Lidian Izeboud van het SKI-team: 'Van onze contactpersonen bij het Groene hart ziekenhuis in Gouda en het Streeklaboratorium Kennemerland kregen we regelmatig meldingen van nieuwe kinkhoest-diagnosis. Hierop benaderden wij de betrokken huisarts, maar vaak gebeurde het ook dat de huisarts ons ook zelf belde. Via dezelfde kanalen kregen we ook namen van mensen die in het verleden kinhoest hebben gehad.'

Overweldigend
In een jaar tijd werden 114 deelnemers uit de regio Kennemerland geÔncludeerd en 60 deelnemers uit de regio Gouda. Lidian: 'Het aantal aanmeldingen tijdens het eerste jaar is overweldigend. Hierdoor lopen we iets achter bij de huisbezoeken die we bij al deze mensen moeten doen. We hebben drie jaar de tijd om tien verschillende groepen te vullen met 20 tot 30 deelnemers. Sommige van die groepen zijn nu al vol, van andere groepen merken we nu dat we daar gerichter naar moeten zoeken.'

Het SKI-team hoopt dat vooral acute patiŽnten zo snel mogelijk worden doorgegeven door de huisartsen die zijn verbonden aan het onderzoek. Lidian: 'Volgens het protocol hebben we ťťn maand de tijd om deze patiŽnten te benaderen, na het stellen van de diagnose (datum van afname bloed of kweek).' Vooral aan baby's, jonge kinderen (4 tot 9 jaar) en ouderen die acute kinkhoest hebben, is behoefte in het onderzoek.
29 jan 2009 09u20
zie ook rubriek